Els Mossos d’Esquadra han donat per desallotjats els edificis d’El Kubo i la Ruïna quan passaven pocs minuts de les 11 del matí. L’operació s’ha fet sense incidents remarcables i s’ha acabat amb set persones detingudes, totes majors d’edat. Es tracta de sis homes i una dona que estaven a l’interior d’El Kubo i La Ruïna. La policia els atribueix delictes de resistència, desobediència i atemptat a l’autoritat.

Els agents han trigat, per tant, una mica menys de sis hores a desocupar els dos immobles de la Bonanova en un gran dispositiu policial que ha funcionat com un rellotge. Un cop buit, s’han assegurat per lliurar-los a la propietat, tal com marca l’ordre judicial. Els Mossos, però, admeten que continuen amatents. La comissària cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, Montse Estruch, ha remarcat que “desconeixem què pot succeir a partir d’aquest moment” i ha afegit que “tenim un dispositiu preparat per respondre a qualsevol d’aquestes accions“.

La novetat del dispositiu policial: una gàbia de ferro

El dispositiu policial ha començat a quarts de sis del matí. Primer de tot, els agents han pogut entrar a El Kubo i després han entrat a La Ruïna tallant amb una radial la porta perimetral. Per accedir a La Ruïna, a més, han utilitzat una gàbia de ferro, que ha servit per protegir els agents del llançament d’objectes, alguns de molt contundents com runa o pilotes de golf, que queien de les finestres dels edificis.

La comissària responsable del dispositiu, Montse Estruch, ha qualificat l’entrada de “complicada” i ha explicat que la gàbia és “un artilugi que es crea per autoprotecció” pensat per evitar danys personals quan hi ha llançaments. És la primera vegada que es fa servir, però la policia no descarta tornar a utilitzar la gàbia en altres operacions.

A vegades hem de ser enginyosos i protegir-nos, sobretot els companys que entren en aquests llocs, on es troben molts impediments”
Montse Estruch, comissària cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona

Des de dins, Mossos de la Unitat de Muntanya han rebentat les fustes i altres materials que tapaven portes i finestres. La policia també ha hagut d’alliberar alguns dels ocupes que estaven lligats a diferents objectes. Segons Estruch, s’han trobat diversos elements de resistència física, com objectes, però no de persones.

Una grua dels bombers participa en el desallotjament

Quan la policia ha pogut accedir a les plantes superiors i controlar l’interior de l’edifici, ha arribat el torn de treure les persones que s’havien atrinxerat als terrats i també una que s’havia penjat de la façana. Per fer-ho, han necessitat una grua amb escala dels Bombers de Barcelona, que la unitat de muntanya ha utitlitzat per baixar els ocupants. Estruch ha remarcat que aquest moment ha estat “més un tema de rescat que de desallotjament”, ja que estaven “en un lloc perillós”. Cap d’ells, però, ha oposat resistència en el moment de baixar-los.

Objectiu: assegurar la propietat

Amb els edificis buits i lliurats a la propietat, una de les prioritats dels Mossos d’Esquadra és evitar que es tornin a ocupar. Per això, asseguren que s’ha parlat amb la propietat i que es prendran mesures. Entre aquestes, algunes “mesures constructives”, però també portes i fins i tot seguretat privada.

En l’operació, hi han participat 300 efectius de la policia catalana de totes les unitats, excepte la marítima, segons han informat els Mossos. Això inclou, per exemple, els TEDAX, la unitat canina o la BRIMO, entre d’altres. Tot i que el desallotjament pròpiament dit ha començat a primera hora del matí, el dispositiu ha estat actiu durant tota la nit anterior “perquè podíem esperar algun sabotatge o moviment”, segons Estruch.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a