(Agències/Redacció) El món del fotoperiodisme social i compromès ha perdut la nit d’aquest dimarts un dels màxims exponents de casa nostra, Joan Guerrero. Nascut el 21 de març del 1940 a Tarifa, residia des de mitjans dels anys 60 a Santa Coloma de Gramenet, on va iniciar-se en la professió. Guerrero representa una mirada compromesa que s’acosta a les problemàtiques socials amb una sensibilitat embolcallada de poesia, fet que l’han convertit en un referent dins el fotoperiodisme. Amb la seva càmera, ha contribuït a elaborar un relat visual de la història recent de la ciutat.
Al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat en diversos diaris com ‘Grama’, ‘El Periódico de Catalunya’, ‘El Diario de Barcelona’, ‘El Observador’, ‘La Vanguardia’ i ‘El País’, i es va apropar a la Barcelona quotidiana, del dia a dia, i aquella de barraques a la Perona i la Mina. “No m’ha interessat mai el disseny, m’ha interessat més la barraca. Potser perquè hi havia aquell aire d’humanitat en aquella planta de gerani plantada en una llauna d’olives. Sempre em va interessar aquella part dels pobres, dels que no tenen res. A tot arreu del món on he anat m’ha interessat aquesta part”, explicava.
L’atreien els retrats i els grans escenaris, però també els fets històrics, com l’11-S i el desastre del “chapapote” del petrolier Prestige. També va fer reportatges fotogràfics per l’Equador, Nicaragua, el Salvador i el Brasil, on va cooperar amb el religiós Pere Casaldàliga. Va ser membre fundador, a més, de Catalunya Mirades Solidàries.
La seva obra s’ha pogut veure en forma de llibres i exposicions, com la que li va dedicar l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya fa quatre anys com a reivindicació de la pausa i la reflexió necessàries que oferien les seves instantànies, en aquest temps tan vertiginós i convuls.
Una trajectòria reconeguda i premiada
La trajectòria i les imatges de Joan Guerrero van ser reconegudes amb guardons com el Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica (2019), el Premi Singladura d’Òmnium Cultural (2018) i el Premi Ciutat de Santa Coloma (1998). A més, l’any 2009 l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat. El consistori va destacar el fort compromís social de l’obra de Joan Guerra, “retratant la situació de les capes més pobres de la societat”.
‘Guerrer@s’, un llibre homenatge
El món del fotoperiodisme també es va rendir a la màgia de la seva mirada amb un llibre homenatge, ‘Guerrer@s’ acompanyat d’una exposició, l’any passat. 67 fotògrafs es van unir per documentar vulneracions de drets, racisme i discriminació al món. Els beneficis del llibre van ser per a Arrels Fundació. “Sempre ens deia: ‘Primer la persona, després el fotògraf’. Amb el temps, el fotògraf serà millor”, ha recordat per a Europa Press el fotògraf Julio Carbó, impulsor del llibre homenatge i de l’exposició.