Foto: Quique García (EFE)

(EFE/Redacció) Els 69 bolivians sense visat vàlid passen un dia més retinguts a bord del creuer MSC Harmonia, mentre a terra les famílies viuen l’espera d’una solució amb angoixa i asseguren que tot plegat es tracta d’una estafa. “Van pujar al vaixell pensant que el seu visat era legal, però en arribar a Màlaga van descobrir que van ser víctimes d’un engany per part de l’agència de viatges“, ha explicat Luis Mario Celaya, resident a Barcelona des de fa 20 anys i tiet d’un dels retinguts al vaixell que, de fet, hauria d’haver baixat a Màlaga, si no hagués sorgit el problema legal.

No és l’únic que es dirigia a Màlaga, però allà ja van rebre l’avís de les autoritats del problema amb la documentació i van decidir continuar fins a Barcelona, on van arribar aquest dimarts. El creuer va salpar des del port brasiler de Sao Paulo i havia de continuar amb 1.500 creueristes la seva ruta pel Mediterrani cap a Croàcia, un viatge que ara per ara no té data de reinici.

Desesperació a bord i també a terra

Pel que fa als 69 bolivians, alguns d’ells famílies amb infants, viuen la situació cada cop amb més desesperació i intenten comunicar-se amb els familiars des de la coberta. “Volem saber què faran amb ells; si els han de deportar, que ho facin, però que no els segueixin tenint com els tenen ara“, reclama Patricia Alanoca, una altra de les familiars que esperen una solució al port.

Tampoc és fàcil per als familiars a la terminal de creuers, que esperen hora rere hora, tot faltant a la feina o amb problemes per aconseguir menjar. Alguns ni tan sols viuen a Barcelona. “L’empresa m’ha trucat al matí perquè em diuen que on soc, que hauria d’estar treballant. Els vaig demanar que, per favor, em deixessin quedar-me perquè els meus familiars ho estan passant molt malament”, explica Florencio Acuña, que s’ha desplaçat des de Mallorca. Casos com aquest han fet que la Federació d’Entitats Bolivianes (Fedebol) a Barcelona s’hagi activat i hagi “acollit tres famílies que venen de Palma i de Bilbao”, mentre que “altres s’han quedat amb familiars que viuen a Barcelona”.

Continuen els tràmits per desencallar la situació

En paral·lel, la Delegació del Govern a Catalunya treballa amb la Policia Nacional, les autoritats bolivianes i MSC Creuers “per agilitzar els tràmits administratius oportuns i resoldre la seva situació com més aviat millor”. També el Govern de Bolívia assegura que l’ambaixada i el consolat general “es troben fent les gestions pertinents per atendre aquest cas” .

Fonts d’MSC Creuers han informat EFE que estan treballant amb les autoritats espanyoles per gestionar la situació i han indicat que aquests passatgers “semblava que tenien documentació apropiada” quan van embarcar al Brasil.