El fotògraf Joan Guerrero (Tarifa, 1940) representa una mirada compromesa que s’acosta a les problemàtiques socials amb sensibilitat no exempta de poesia. Guerrero és un referent dins del fotoperiodisme i ha contribuït a elaborar un relat visual de la història recent de la ciutat.

Va néixer a Tarifa, d’on va marxar de nen. A mitjans anys 60 va arrelar a Santa Coloma de Gramenet. Al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat a diversos diaris com ‘Grama’, ‘El Periódico de Catalunya’, ‘El Diario de Barcelona’, ‘El Observador’, ‘La Vanguardia’ o ‘El País’.

És membre fundador de Catalunya Mirades Solidàries i ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals la Medalla d’Or al Mèrit Artístic per l’Ajuntament de Barcelona el 2009 i el Premi Singladura d’Òmnium Cultural el 2018.

Una crònica amb mirada horitzontal

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya dedica una exposició al fotògraf Joan Guerrero, el vell guerrer. La mostra recull una setantena d’imatges fetes amb una mirada que se situa molt a prop de la vida que captura. Guerrero va arribar a Santa Coloma Gramenet l’any 64, i amb 24 anys va començar a fotografiar la realitat que l’envoltava. Sense adonar-se estava fent una crònica en imatges del seu temps.

Feliç a les barraques

Mai no ha deixat de fer fotografia i ha col·laborat amb diferents diaris. Destaquen també projectes a Llatinoamèrica, els treballs amb Pere Casaldàliga i el seu acostament a la Barcelona del dia a dia.

Atret també pel retrat i els grans escenaris, Guerrero reacciona davant fets històrics com l’atemptat de l’11-S o el desastre del “chapapote”. Amb tot, explica que on ha estat més feliç fent la seva feina és en entorn molt humils com a les barraques de la Mina o la Perona.

Imatges per pensar

Els comissaris Eduard Bertran i Carles Costa reivindiquen el valor de les fotografies de Guerrero, que ofereixen la pausa i la reflexió necessàries en aquest temps tan convuls.

L’exposició es pot veure a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya fins al 20 de novembre, en el marc del Festival Revela’t, un referent internacional en fotografia analògica contemporània.