L’expresident de la Fundació Festa Major de Gràcia, Albert Torres, ha mort aquest dimecres. Torres, nascut el 1950, va ser president de l’entitat durant més de 15 anys i era un dels dirigents veïnals de Gràcia més vinculats al districte. Durant la seva presidència la festa major va ser declarada Festa d’Interès Nacional.

En una entrevista a Betevé, Torres destacava la importància d’aquesta declaració com a reconeixement i homenatge a la feina de tantes generacions de graciencs.

L’any 2006 se li va concedir el premi Vila de Gràcia en la categoria d’honor individual i l’any següent, el 2007, va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona. Actualment Albert Torres, però, vivia a Vilafranca del Penedès. La seva vetlla serà dijous al tanatori de Sancho d’Àvila i la cerimònia per acomiadar-lo se celebrarà divendres.

Un gegantó amb el seu nom

El seu compromís amb la festa major i l’estima de molts veïns es va materialitzar amb la creació del gegantó Torres, la figura que el representa. La iniciativa per construir-lo va ser de la Fundació Festa Major, que va fer l’encàrrec a l‘artista gracienca Àngels Jutglar.

Albert Torres estava especialment vinculat a la decoració del carrer de Camprodon, on la seva família hi va viure durant molts anys. En una piulada a Twitter, els Gegants de Gràcia han volgut retre-li homenatge. “El seu llegat i la seva estima per la cultura gracienca perdurarà”, han dit.

La figura es va estrenar durant la festa de Sant Roc, 16 d’agost del 2007. El gegantó serveix per presentar cada any el disseny de la samarreta de la festa, durant un acte que es fa l’últim divendres de juliol.