La problemàtica a l’entorn de l’habitatge fa temps que s’està agreujant. En són exemple els carrers de Lancaster i Sant Bartomeu al Raval, o el del bloc de pisos del carrer de Leiva número 37 a Sants —comprat recentment per l’Ajuntament— o la finca número 151 del carrer d’Entença, a tocar de la Model. En tots els casos els llogaters han denunciat assetjament immobiliari, una situació que denuncien entitats veïnals i plataformes.

Per això s’han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaça de la Universitat diverses plataformes —entre les quals hi ha Fem Sant Antoni, Sindicat de Llogaters o la FAVB, units per la Coordinadora d’Assemblees d’Habitatge de Barcelona— per protestar per l’expulsió, afirmen, dels veïns, i pel poc parc d’habitatges públics a la ciutat. Les diverses entitats han arribat en forma de columna amb pancartes amb missatges com “l’habitatge no és delicte” i “lloguer assequible”.

Segons la coordinadora, cada setmana hi ha una desena de desnonaments a la ciutat i en el 88 % dels casos és per impagament del lloguer. Asseguren que es tracta d’una “situació d’emergència”, ja que segons les xifres de les quals disposen enguany finalitzaran prop de 44.000 contractes de lloguer a la ciutat, un fet que comportarà, altra vegada, un augment dels preus. A més a més, també reclamen que l’índex de preus de lloguer de referència en què estan treballant la Generalitat i l’Ajuntament sigui vinculant. La Generalitat ha confirmat a betevé que pretenen presentar-lo aquest mes de juny.

Durant la mobilització, el col·lectiu Gràcia on Vas ha anunciat a través de Twitter que ha recuperat un bloc desocupat del carrer del Poeta Cabanyes, al barri del Poble-sec, on s’han vist pancartes penjades al balcó.

La mobilització, tal com estava previst, ha finalitzat al solar on s’ha de construir un hotel, a les Drassanes.

L’origen de la problemàtica de l’habitatge

L’augment del preus del lloguer s’ha disparat en els darrers tres anys fins a situar-se en els nivells previs a l’esclat de la crisi. El 2008, en plena bombolla immobiliària el preu mitjà d’un habitatge de lloguer a Barcelona era de 813 euros, amb la crisi els preus van baixar fins als poc més de 680 euros de 2013 i, a partir d’aquí, el cost de l’habitatge ha anat en augment fins a superar els 840 euros de mitjana el darrer trimestre de 2016.