Fins ara les persones amb discapacitat visual necessitaven la col·laboració de la gent que passés pel carrer o l’ajuda d’un GPS per arribar a un comerç determinat. Però això ha canviat gràcies als beacons”, uns sensors que per primera vegada a la ciutat s’apliquen per millorar l’accessibilitat a les botigues.

Una seixantena d’establiments de Creu Coberta ja disposen d’un sensor a l’entrada de la botiga. El funcionament d’aquest sistema és ben senzill. El “beacon” o balisa, quan detecta un mòbil amb l’aplicació en funcionament, envia informació sobre l’establiment a través de Bluetooth. D’aquesta forma, les persones amb discapacitat visual no només poden saber exactament on es troben sense el marge d’error que té un GPS sinó també conèixer les ofertes que té cada botiga.

Aquesta tecnologia l’ha desenvolupat la cooperativa d’iniciativa social i creativitat tecnològica Xarxa Oberta de Beacons Barcelona amb el suport de Coòpolis. L’objectiu ara és consolidar aquesta xarxa de sensors i arribar a més botigues de Creu Coberta.

Des de l’associació de comerciants de l’eix d’Hostafrancs, veuen en aquests sensors no només una forma de fer les botigues més accessibles a les persones amb discapacitat visual sinó també de conèixer una mica més el perfil dels clients per millorar els serveis que ofereixen.