estudiants en pràctiques
Foto: Hospital Vall d'Hebron

(ACN) Set de cada 10 metges interns residents (MIR) que s’estan formant en unitats docents catalanes s’han plantejat marxar a l’estranger un cop obtinguin el títol d’especialista i menys de la meitat (39 %) no es veuen treballant al sistema sanitari públic d’aquí a 10 anys. Així ho mostra una enquesta realitzada pel sindicat Metges de Catalunya (MC), en què han participat 767 residents de totes les demarcacions i que s’ha presentat aquest dimecres.

El secretari de residents i joves facultatius de Metges de Catalunya, Àlex Mayer, afirma que la tendència a buscar sortides professionals fora del sistema públic és “creixent i preocupant”, però matisa que “no vol dir que tots acabin marxant”.

L’excés de càrrega de treball, el principal factor negatiu

La càrrega de treball, que el 68 % dels enquestats defineix “entre aclaparadora i molt aclaparadora”, destaca com a principal factor negatiu de l’exercici professional. El 81 % dels enquestats tenen jornades que superen les 48 hores setmanals i el 18 % sostenen que ni tan sols tenen assegurat el descans de 12 hores entre el final d’una jornada i l’inici d’una altra. “Tenim vocació i som conscients que estem en una etapa d’aprenentatge, però també tenim vida i projectes personals“, explica Marc Albiol, resident de tercer any i promotor de l’enquesta, en declaracions recollides pel sindicat, majoritari entre el col·lectiu. 

En aquest sentit, el 77 % dels MIR experimenten problemes d’equilibri entre la feina i la vida personal. “Això es tradueix en un estat permanent d’estrès i malestar emocional per no arribar a tot”, adverteix Mercè Gil, resident de quart any.