Després de quatre dies de travessa pel Mediterrani, l’Open Arms ja ha arribat aquest dimecres al port de Barcelona. Ho ha fet passades les 11 del matí a la Terminal C del moll Adossat. El buc de l’ONG badalonina ha transportat 60 persones rescatades aquest cap de setmana a les costes de Líbia: 49 homes, cinc dones i sis menors d’edat, cinc d’ells no acompanyats.

En bon estat de salut

En arribar al port, un equip de la Creu Roja ha atès els migrants. El primer examen mèdic i d’atenció psicosocial s’ha fet a bord de la nau i, segons el cap d’Emergències de la Creu Roja, Íñigo Vila, les persones rescatades “han vingut en bon estat de salut”.

Vila ha apuntat que pateixen cansament, incertesa i algunes petites cremades causades per la sal del mar i el combustible del vaixell, però ha assegurat que “són qüestions normals que habitualment es donen” en aquest tipus de situacions.

Ja a terra ferma, la policia ha fet un procés de filiació per identificar-los. Segons ha explicat la Creu Roja a betevé, s’han identificat 14 nacionalitats diferents entre els migrants. Per la seva banda, l’Ajuntament també ha confirmat que s’ha activat la Unitat contra el Tràfic d’Éssers Humans, per atendre tres de les dones que viatjaven a bord de l’Open Arms.

Cinc menors no acompanyats

Segons ha pogut saber betevé, a primera hora de la tarda les persones rescatades a Líbia han marxat del port en autobús cap a les residències d’acollida. Els 49 homes que anaven a l’Open Arms s’instal·laran a la residència d’esportistes d’alt nivell Joaquim Blume, a Esplugues de Llobregat.

La resta de migrants són cinc dones i sis menors, dels quals cinc no van acompanyats per cap adult. Les dones seran acollides en un equipament de Barcelona, les famílies aniran a Manresa i la DGAIA (la Direcció General d’Atenció a la Infància) es farà càrrec dels menors no acompanyats.

Permisos de residència de 30 dies

En un primer moment s’havia dit que els migrants tindrien un permís de residència de 45 dies. Aquest dimecres, però, la Delegació del Govern a Catalunya ha confirmat que seran 30 dies. És el termini que estableix la normativa, tot i que en el cas del vaixell Aquarius (que va arribar al port de València) es va ampliar.

Des de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat la seva portaveu, Pascale Coissard, ha restat importància al fet que es rebaixi en 15 dies el permís de residència: “El que és important és que tinguin temps per presentar una sol·licitud d’asil”, ha advertit Coissard. En aquest sentit, ha assegurat que “la gran majoria podria fer-ho sense cap tipus de problema”.

Denuncien els països que actuen “com porters de discoteca”

En una roda de premsa celebrada un cop tots els migrants han abandonat el port, el fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha denunciat que Itàlia i Malta “actuen com porters de discoteca” i se salten les lleis europees. A més, Camps ha advertit que el rescat de les 60 persones és només la punta de l’iceberg: “Hem deixat morir 340 persones i més que moriran els propers dies”.

A banda dels membres d’Open Arms, les administracions que han coordinat el dispositiu d’acollida també hi han dit la seva. L’alcaldessa, Ada Colau, ha advertit que “està en joc la talla moral del projecte europeu” i, per això, ha instat el Govern espanyol a “convertir en polítiques estructurals els gestos”.

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, també ha posat pressió sobre els estats europeus: “Hem vist en dues ocasions com governs han negat el rescat”, ha advertit. Amorós també ha afegit que “hem de tenir por que Europa deixi de ser bressol dels drets humans”.