Els metges i investigadors implicats en la lluita contra la malària estan d’enhorabona. Els experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), reunits a Ginebra, han donat el vistiplau perquè es pugui implementar a gran escala la vacuna RTS, denominada Mosquirix, que durant més de 15 anys han desenvolupat conjuntament la farmacèutica GlaxoSimithKline (GSK), l’ONG Path, el Centre d’Investigació en Salut de Manhiça (CISM, de Moçambic) i l’Institut de Salut Global de Barcelona, vinculat a l’Hospital Clínic i la UB. L’èxit -segons explica Quique Bassat, expert en malària i investigador de l’ISGlobal- és que l’OMS hagi aprovat una vacuna que és parcialment efectiva, però que resulta “una molt bona eina addicional” en la lluita contra la malària. Aquesta vacuna servirà per reduir entre un 30 i un 50 % el mig milió de morts anuals per malària, els 90 % dels quals són nens.

En la darrera fase dels assajos clínics, la vacuna es va subministrar a 150.000 nens de set països subsaharians en dos grups d’edat: nounats de sis a 12 setmanes i nadons de cinc a 17 mesos d’edat. Mosquirix evita, aproximadament en la meitat dels casos, que la picadura d’un mosquit infectat de malària causi la malaltia. Se’n necessiten quatre dosis per mantenir un nivell d’immunitat suficient.

Ara s’aplicarà a un milió de nens d’entre cinc i divuit mesos de l’Àfrica subsahariana per tal de conèixer, fora ja d’un context d’investigació, l’impacte del fàrmac en els programes rutinaris de vacunació dels països i en la mortalitat infantil general. L’ISGlobal seguirà coordinant els estudis immunològics de la vacuna RTS, que permetran comprendre millor els mecanismes de protecció i facilitaran la possible millora d’aquesta o altres vacunes.

A llarg termini, els experts recomanen que també s’avaluï l’ús de la vacuna en entorns que avancen cap a l’eliminació de la malària. És per això que l’ISGlobal està apostant al sud de Moçambic, en col·laboració amb el CISM i el suport econòmic de l’Obra Social La Caixa i la Fundació Bill i Melinda Gates.