El portaveu de la campanya Tanquem els CIE, Marc Serra, ha assenyalat a Barcelona FM que “hi ha hagut un procés social de base, que ha arrencat de la ciutadania i s’ha anat estenent a les institucions” que rebutja “aquests centres de la vergonya” en els quals “es vulneren els drets humans”. Des de la plataforma entenen que “aquestes obres es realitzen, en part, condicionades per aquest procés” de mobilització ciutadana i que per això “ara és el moment de pressionar, tots junts, perquè les portes que es tanquin la setmana que ve, tanquin de forma definitiva”.

Marc Serra ha afirmat que el tancament del CIE “no és una utopia” i que existeixen precedents com els del Centre d’Internament d’Estrangers de Màlaga que es va tancar després d’una intensa campanya de denúncia. Serra també ha recordat que si s’aconsegueix que es tanqui el CIE de la Zona Franca també es preveu que disminueixi la pressió policial “en forma de batudes racistes, unes batudes que, recordem, són discriminatòries i totalment il·legals” ja que segons les dades de què disposen, als territoris on hi ha centres d’internament s’hi registren “més detencions, més internaments i més expulsions”.

Nova mobilització el 30 d’octubre

Coincidint amb el dia del seu tancament provisional, la plataforma ha convocat una nova manifestació de rebuig davant del CIE de la Zona Franca el proper divendres dia 30 d’octubre a les 18 h. Serra ha afirmat que servirà per llançar un missatge molt clar al Ministeri de l’Interior, que “la ciutadania no vol aquests centres” i que faran “tot, tot, tot el possible perquè no tornin a obrir”. També ha animat que sigui una trobada “ciutadana àmplia, en què hi participi una altra vegada tot el teixit associatiu de la ciutat de Barcelona i també dels seus voltants.

Més de tres anys de lluita

Des de la seva obertura el 2006, quatre persones han mort al CIE de la Zona Franca. Va ser arran del cas del jove de Guinea Conakry, mort la nit de Reis de 2012, que va néixer la campanya Tanquem els CIE. En aquests tres anys s’ha demanat repetidament la clausura del CIE i s’han organitzat nombroses mobilitzacions. Una de les més multitudinàries va ser la que el juny de 2015 va aplegar entorn de 2.000 persones a la Zona Franca. Entre elles, Ada Colau, que acabava de ser nomenada alcaldessa de Barcelona i que es va comprometre a treballar des del govern per aconseguir que Barcelona fos “una ciutat lliure de CIE”.

Pocs dies després d’aquesta gran concentració ciutadana s’aconseguia una altra gran fita: el Parlament de Catalunya va aprovar una moció que instava el Govern espanyol al tancament del CIE amb el suport de tots els grups, menys el PP i C’s.

El tancament, a mans del govern que surti del 20-D

Marc Serra també ha recordat que qui haurà de mantenir o aturar la prevista reobertura del CIE de la Zona Franca serà el govern que sorgeixi de les eleccions generals del 20 de desembre. Per això ha exigit que els partits es posicionin sobre aquesta qüestió ja que “la ciutadania abans de votar ha de poder saber què voldran fer amb aquest centre”.