Collserola és un dels llocs recurrents de la ciutat per sortir a fer esport. En dies com avui, aquí toca molt el sol, però entre els esportistes hi ha cert relaxament a l'hora de cuidar la pell. JOAN GALETO "Normalment no em poso crema, ni res. Intento no estar gaire temps al sol." JOSÉ MANUEL "Alguna vegada me'n poso una mica aquí al clatell, però res més. Ja sé que està malament, però jo ho faig així." MARIA MERCÈ CORTÉS "Passem una mica. Ens la posem a la platja però a la muntanya no. Saps què passa? Que penso que tants anys prenent el sol... Ja no ve d'aquí." Els dermatòlegs alerten dels perills del sol i de l'augment dels casos de càncer de pell, sobretot dels melanomes, que s'han multiplicat per 15 en els últims 50 anys. En general es pot distingir entre dos tipus de càncer de pell: els melanòmics i els que no ho són, també anomenats carcinomes. Els melanomes poden sortir a qualsevol edat, són més agressius i el risc augmenta si hi ha hagut cremades pel sol, en especial durant la infància. Gairebé tota la població desenvoluparà al llarg de la vida un càncer no melanòmic. Sobretot apareixen en la gent gran, perquè solen ser el resultat de l'exposició continuada al sol. Per això és més fàcil trobar-los a les extremitats. Dr. FERNANDO GALLARDO, cap secció servei dermatologia Hospital del Mar "El que hem d'intentar dir a la població és no cremar-se, no cremar-se, no cremar-se. Si tu et poses morè i no et cremes, et pot sortir el melanoma, però no és tan probable. El que sí que és més fàcil és que quan siguis gran, tinguis càncer de pell no-melanoma, aquell que era pel sol crònic." Hi ha dues regles que, segons els dermatòlegs, ens han de cridar l'atenció a l'hora de revisar les pigues que tenim al cos. D'una banda, la prova de l'aneguet lleig: si hi ha una piga diferent a la resta, ens ha de fer pensar que pot ser problemàtica. L'altra regla és la de l'abecedari. Hem d'estar alerta si una piga no és simètrica, si les vores estan poc delimitades, si ha presentat canvis de colors i si té un diàmetre superior als 6 mil·límitres, és a dir, a la mida d'una llentia. Si es compleixen totes aquestes condicions es recomana visitar l'especialista. ALBA GÓMEZ "Als 16 anys ja em van treure unes pigues que van sortir bé però ara tot just fa quatre anys em van treure una piga i era un carcinoma. Tot i que no sóc una persona de pell blanca i sempre m'he posat crema protectora, tot i així he tingut ja una lesió a la pell." Fer aquest gest és especialment important entre els nens, perquè són el grup poblacional en què més s'ha d'extremar la fotoprotecció.

En els primers set mesos de l’any, s’han detectat 34 nous casos de melanomes a l’Hospital del Mar. En l’actualitat, la incidència dels melanomes és d’uns 10 casos per cada 10.000 habitants i any. Una proporció que està augmentat per l’exposició continuada al sol i pel deteriorament de la capa d’ozó.

La identificació precoç del càncer és bàsica per evitar els danys sobre la pell. Els especialistes recomanen especial protecció entre els nens, perquè si tenen cremades a la pell durant la infantesa, les probabilitats de desenvolupar un melanoma augmenten. També demanen que s’eviti l’exposició al sol entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda.

Detecció: la prova de l’aneguet lleig i l’ABCD

Els dermatòlegs recomanen dues regles per identificar possibles melanomes. D’una banda, la prova de l’aneguet lleig: si una piga destaca perquè és molt diferent a la resta, s’ha de considerar sospitosa. De l’altra, la teoria de l’ABCD recomana visitar un especialista si ens trobem amb una piga asimètrica, amb les vores poc definides, si hi ha canvis en el color i si el diàmetre supera els 6 mil·límetres, que és la mida d’una llentia.