La medicina personalitzada millora el pronòstic de pacients amb un tipus específic de càncer que s’origina als conductes biliars del fetge, segons un estudi realitzat pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). El colangiocarcinoma és un tumor molt heterogeni a escala molecular i que té una incidència molt baixa, d’entre dos i tres casos per cada 100.000 habitants.

A l’estudi s’han analitzat 327 pacients afectats d’un colangiocarcinoma que havien estat tractats al VHIO entre el 2011 i el 2020. L’anàlisi va demostrar que un 56,3 % dels tumors presentaven alteracions moleculars sobre les quals era possible dirigir un tractament. Segons la doctora Teresa Macarulla, directora de l’estudi i investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, “el fet de saber que més de la meitat d’aquests tumors presenten alteracions que es poden tractar de manera personalitzada aporta una dada molt esperançadora que ens ajudarà a implementar una medicina de precisió que millori el resultat d’aquests pacients”.

Prioritzar l’administració de tractaments personalitzats

La doctora Helena Verdaguer, investigadora clínica del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, assenyala que “el colangiocarcinoma és una malaltia terapèuticament desafiadora amb un pronòstic pobre”. Verdaguer destaca que “quan els pacients amb una malaltia avançada no responen a la quimioteràpia de primera línia, les opcions de tractament de segona línia són limitades”.

Per aquest motiu, Verdaguer remarca que “cal prioritzar l’administració de tractaments personalitzats dirigits a la mesura de les especificitats moleculars dels tumors d’aquests pacients”.

La genètica, al servei de la medicina personalitzada

A l’anàlisi s’ha utilitzat la classificació ESCAT, una eina que ha desenvolupat la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) i que serveix per classificar les alteracions dels tumors segons el seu impacte més alt o més baix en la medicina de precisió. Les alteracions genòmiques s’assignen al nivell que reflecteix millor la utilitat clínica per seleccionar pacients que rebran una teràpia dirigida. Això ofereix als metges un mitjà per prioritzar la selecció del tractament.

La doctora Macarulla afegeix que “en el futur, les alteracions genòmiques com a objectius per a la malaltia personalitzada ajudaran els metges a combinar tractaments òptims per a pacients individuals“. Això permetrà, segons Macarulla, “estendre la promesa de l’oncologia de precisió en aquesta població de pacients”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a