Fa gairebé un any que, amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus, les mascaretes van començar a formar part del nostre dia a dia. L’eficàcia dels diferents tipus ha estat un tema de debat i, en els darrers dies, les de roba estan en el punt de mira. De fet, en països com Alemanya, França o Àustria, ja les han vetat en determinades circumstàncies i aquí, Salut estudia anar en la mateixa línia.

Els experts expliquen que l’efectivitat de les mascaretes de tela és difícil de demostrar:

En les FFP1, FFP2 i FFP3 està tot molt regulat, comprovat i validat. Una mascareta de roba, en unes condicions concretes, difícilment ha tingut una validació específica amb relació al percentatge de protecció que pot oferir
Joaquim Segalés, de l’IRTA-CReSA

En tot cas, els percentatges d’eficàcia en altres tipus són bastant clars, ja que els estudis demostren que amb una mascareta FFP3 ens protegim fins a un 98 % del coronavirus, la xifra baixa fins al 92 % en les FFP2 i en el cas de les FFP1 se situa en el 78 %. Pel que fa a les mascaretes quirúrgiques aquesta efectivitat se situa entre el 50 i el 60 per cent.

En aquest sentit, els experts expliquen que les noves variants de la covid-19, com la britànica, el que provoquen és més càrrega vírica i per tant amb una FFP2 seria més difícil que una persona contagiada alliberés el virus a l’ambient. Per tant l’ús de les mascaretes de roba podria començar a desaparèixer si les mascaretes mèdiques es fan obligatòries al transport públic i els comerços.

El preu de les FFP2, a debat si es fan obligatòries

Els països que obliguen a portar les mascaretes FFP2 les subvencionen a la població més desfavorida. Caldrà veure, si s’acaben imposant a casa nostra, quin serà el preu final. Ara és de gairebé tres euros en molts comerços, un preu molt alt per utilitzar-les en el dia a dia.

Comparteix a: