El 2008 14 veïns del Raval, d'origen paquistanès i indi, van ser detinguts, acusats de voler atemptar al metro de Barcelona. 11 van anar a judici, a l'Audiència Nacional, i se'ls va considerar culpables, amb condemnes d'entre sis i vuit anys de presó. Mai no es van trobar els explosius. La prova concloent va ser el relat d'un testimoni protegit, que va assegurar que formava part d'una cèl·lula gihadista amb la resta d'acusats, i que abans d'immolar-se es va penedir i ho va confessar a la policia. Ara però, una investigació periodística, publicada per 'El Periódico', revela que el testimoni va mentir. Amb aquestes noves informacions, l'advocat de la defensa dels anomenats "11 del Raval" ha demanat que es reobri el cas, amb el suport de la CUP, Iniciativa i Esquerra. Insta la fiscalia que citi el testimoni protegit per investigar el que consideren que va ser una declaració inventada. BENET SALELLAS, advocat del cas dels 11 del Raval "Aquesta construcció absolutament falsa d'un suposat grup terrorista que no existia al barri del Raval de Barcelona responia a una voluntat policial i política determinada que s'ha de depurar." L'únic dels condemnats que ha sortit en llibertat és Mohamed Ayub. Els altres van ser deportats al Paquistan, i un d'ells encara és a la presó. El conseller d'Interior, Jordi Jané, en resposta a una pregunta de la CUP, ha dit que no creu que no dubta de la versió oficial, però que per reobrir casos sentenciats existeixen mecanismes legals. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "Si hi ha noves proves, nous fets, noves investigacions, el que pertoca és portar-ho a la justícia." Si la fiscalia rebutja revisar el cas, la defensa dels 11 veïns del Raval ha dit que recorrerà a instàncies internacionals.
L’advocat defensor, Benet Salellas, ha dit que requeriran a la fiscalia que “citi el testimoni protegit i comprovi la veracitat de les acusacions”en què es va basar la sentència contra 11 veïns del Raval. Demana “que s’obri una investigació contra aquest testimoni protegit i que això conclogui en una condemna per fals testimoni que permeti de forma segura la reobertura del cas. Segons Salellas, en un estat de dret, la fiscalia hauria d’actuar d’ofici “en un acte de descrèdit tan evident de l’Administració de justícia” que posa en dubte “la solidesa del sistema”, en referència a les darreres informacions publicades, que apunten que el testimoni protegit no va dir la veritat.
Si el ministeri públic rebutja la petició, Salellas ha dit que acudiran “a diferents instàncies internacionals per demanar que aquest cas es revisi”, i també ha demanat la “complicitat del Departament d’Interior de la Generalitat” perquè s’afegeixi a la denúncia.
L’any 2009 la justícia va condemnar 11 ciutadans del Raval a penes d’entre sis i vuit anys de presó acusats de voler atemptar al metro de Barcelona. Els condemnats, 10 d’origen pakistanès i un d’origen indi, van ser deportats al Pakistan per complir la pena.
En un acte aquest dimecres a la sala de premsa del Parlament català, Salellas ha afegit que “aquest és un primer pas d’un acte de desgreuge després d’aquests set anys de travessia al desert”.
Suport d’ERC, ICV-EUiA i la CUP
Esquerra Republicana de Catalunya, ICV-EUIA i la CUP s’han sumat a la petició que es revisi el cas i han reclamat que es faci una reparació de les 11 famílies afectades.
El diputat de la CUP David Fernàndez ha afirmat que aquesta situació és “un petit Guantánamo al Raval que va existir l’any 2008 i que s’ha permès políticament i jurídicament”, com una “ciutat morta dos”. Segons Fernàndez, es van condemnar 11 veïns “sense proves, en tribunals i legislacions d’excepció”, en uns fets que recorden “l’abús del dret de l’estat i que confegeixen una operació d’islamofòbia jurídica” que va posar “una ombra de dubte sobre la població pakistanesa catalana”.
Des d’ICV-EUiA, David Companyon ha recordat que “la comunitat pakistanesa ja va dir des del principi que tot això era un muntatge” i ha dit que “res no retornarà el patiment a les 11 famílies del Raval que van viure d’una manera completament injusta unes acusacions que formen part d’un relat que té per objectiu fomentar la islamofòbia”.
Per la seva banda, el diputat d’Esquerra Republicana Oriol Amorós ha dit que“és inadmissible que es dictin sentències amb un sol testimoni, corromput fins i tot econòmicament”, i que les peces fonamentals de l’estat de dret “utilitzin la por del diferent per construir mentides i relats contraris a la diversitat”.
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha expressat dubtes sobre la necessitat de revisar el cas i ha dit que, si hi ha proves que posin en dubte la versió oficial, cal presentar-les a la justícia.
Prop d’un centenar de persones es concentra a la rambla del Raval
Prop d’un centenar persones han participat aquest dimecres al vespre en un acte de suport als condemnats. Han reivindicat que es torni a reobrir el cas i que es revisi la sentència. També reclamen que es deixi tornar a la ciutat als deportats, que se’ls retorni l’honorabilitat i se’ls indemnitzi.