Una cinquantena d’esportistes s’han manifestat des de la platja de la Nova Icària fins a la plaça de Sant Jaume contra el decret de l’Ajuntament de Barcelona que regula la pràctica esportiva al litoral de la ciutat. Els manifestants denuncien que la normativa els expulsa la platja en temporada mitjana i alta. “No som delinqüents ni persones problemàtiques, només esportistes que també gaudim de la platja”, es queixen.

Un espai “mínim i en males condicions”

La Lola Bolet practica vòlei platja i explica que des que es va aprovar la normativa municipal han de jugar en un espai reservat. Segons afirma, “és mínim i en molt males condicions”. Bolet assegura que han de competir en una zona amb poca sorra i envoltada d’uns pals de fusta amb què poden donar-se cops i lesionar-se. En canvi, critica, les gandules de les guinguetes han augmentat al litoral barceloní.

En aquest sentit, recorda, fa anys que practiquen aquest i altres esports a la sorra “sense que hi hagi hagut mai cap problema” i ara, recalca, “s’està creant un problema on no havia existit”.

Per denunciar aquesta manca d’espai, han engegat una recollida de signatures a la plataforma Change.org, que ja té més de 2.000 adhesions.

Esport delimitat a les platges

El decret municipal, aprovat al gener i inclòs al projecte del Pavelló Blau per garantir la convivència entre usuaris a les platges, delimita la pràctica esportiva del vòlei i altres esports a 13 zones. Els particulars, en temporada mitjana i alta, podran exercitar-se sense limitació horària i gratuïtament a sis àrees reservades a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i del Bogatell.

Alguns dels membres que ho van negociar amb el consistori, com Salva Bel, asseguren que “hem lluitat sempre per dues línies de joc a tota la platja, d’esport lliure”.

En aquest sentit, el decret preveu dues zones diferenciades: la d’esport lliure —sense restriccions horàries i gratuïta— i la d’organitzat —amb horari i previ pagament d’una taxa—. I Bel matisa que, part del problema, es pot originar amb la picaresca amb què “els que fan esport organitzat no volen fer servir aquest espai perquè han de pagar per ell” i acaben ocupant el de la zona lliure.

Els esportistes organitzats —federacions i entitats— han de demanar permís a l’Ajuntament i agrupar-se en set zones delimitades en cinc platges: Sant Sebastià, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell i Mar Bella.