(ACN/Redacció) Una trentena de persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume contra la nova mesura del Departament d’Educació que obliga els professors substituts a desplaçar-se per tota la comarca que hagin triat per treballar. El sector, aplegat en la Plataforma de Docents Substituts per l’Ordenació de Municipis, denuncia que aquest canvi suposa “un greu atac a la conciliació laboral i familiar”. És per això que demanen que poder escollir el municipi on treballaran el curs 2023-2024.

Crit d’alerta per les condicions dels substituts

Amb crits de “Volem treballar, volem conciliar, volem triar”, el professorat substitut considera que el canvi introduït pel departament dirigit per Josep Gonzàlez-Cambray els suposa un increment de les hores de treball no remunerades i més despeses pels desplaçaments que han de fer. Creuen que eliminar la possibilitat d’escollir el municipi “vulnera el dret a escollir el seu futur en funció de la seva mobilitat, residència o situació personal”.

Els professionals fan “un crit d’alerta per la situació dels docents substituts i interins” i exigeixen a Educació que retiri aquesta imposició i busqui alternatives que respectin els drets laborals i la qualitat de l’ensenyament.

Dificultats en els desplaçaments

“Les persones que estan començant a treballar tindran dificultats”, afirma Teo Vidal, portaveu de la Plataforma de Docents Substituts per l’Ordenació de Municipis. Explica que el perfil de molts substituts és el de treballadors joves que estan fent els primers passos en el món laboral i que, en moltes ocasions, no tenen o no es poden permetre un vehicle privat.

En alguns municipis, les comunicacions en transport públic són complicades, de manera que depenen de tenir un cotxe per poder accedir-hi: “No pots anar a treballar al poble que tens a dos quilòmetres, al costat, però sí el que tenim a 50 o 100 km”, destaca Vidal, qui considera que “no hi ha una voluntat real de resoldre la situació”.