Amb l'aspecte típic del Nadal però potser una mica massa abrigats pels quinze graus que feia, els nens del cor Vivaldi, amb les seves nadales, han servit d'aperitiu de l'acte d'encesa de llums. L'alcalde ha estat l'encarregat de prémer el botó simbòlic que il·lumina cada any la ciutat. El primer a encendre's, l'avet de 12 metres que ocuparà la plaça de Catalunya. Després, més o menys sincronitzadament, ho han fet la resta dels 300 carrers que aquest Nadal compten amb il·luminació. I de jutjar per la quantitat de fotografies que en pocs minuts s'han disparat molts esperaven aquest moment. "Sí, sí, dona vida. Dona vida a la ciutat". Aquest any la totalitat dels llums de Nadal de Barcelona usen la tecnologia LED. Un sistema de baix consum que permet estalviar en la factura de la llum. "S'està aplicant a molts llocs. El LED és un invent extraordinari". Hi ha qui, però, considera que en temps de crisi aquesta mesura no és suficient. "Estem en crisi, tots hem d'estalviar, per tant no sé què fan enceses tan aviat, bàsicament. Podrien haver esperat un parell de setmanes més". Per als turistes, els llums de Nadal suposen un alicient més per visitar la ciutat. "Hemos venido a pasar dos días en Barcelona también entre otras cosas pera ver las luces de Navidad que nos decían que eran muy bonitas". La Marioline ha estat de sort. Aquesta nit mateix torna cap als Països Baixos.

Els llums de Nadal s’encenen dos dies abans del previst, i s’apagaran un dia més tard del que és habitual. Així es passa de les 168 hores de la campanya de 2010 a les gairebé 203 hores d’enguany. Els llums s’encendran cada tarda a les 18 h i s’apagaran a les 23 h. Els divendres i els dissabtes els llums es mantindran encesos fins a la mitjanit i els dies especials (24, 25 i 31 de desembre i 5 de gener) estaran encesos fins a la 1. En total s’engalanen 300 trams de carrer, el que suposa més de 60 quilòmetres d’il·luminació nadalenca.

Llums LED per reduir el consum

Tots els ornaments lluminosos dels carrers incorporen la tecnologia LED, que permet estalviar potència elèctrica de consum: així està previst que la despesa passi de 200.000 euros a uns 10.000. També l’edifici principal de l’Ajuntament i algunes seus de districte –totes excepte les d’Horta-Guinardó i Sant Martí– s’il·luminaran amb un perfil lluminós de LED al perímetre de l’edifici.

A la rambla de Catalunya es podrà veure un altre element característic d’aquestes festes, els 27 galets de Nadal, que per primera vegada estaran agrupats. Els galets estan ubicats a la rambla central entre el carrer de Provença i la Gran Via. També s’il·luminaran els trams en obres de Mallorca-Padilla i Bruc-Provença, així com els entorns en obres dels mercats de Sant Antoni i Sants.