Amb arguments diferents, les dues resolucions decreten l'alliberament dels tres joves empresonats. Acusats de provocar desordres públics, han passat més d'un mes a la presó com a mesura cautelar, pel risc de reincidència. O almenys aquesta era la justificació de la jutgessa encarregada del cas. Ara, en canvi, l'Audiència de Barcelona dóna la raó als qui consideraven que la mesura era desproporcionada. Segons el text, els delictes no són prou greus com per decretar-ne l'ingrés a presó. Estableix que hi havia mesures alternatives per evitar que tornessin a causar disturbis. EDUARDO CÁLIZ, advocat "La petició de presó per un fet del futur és propi d'un estat totalitari." La interlocutòria s'ha fet pública el mateix dia que la jutjessa d'instrucció ha autoritzat la posada en llibertat dels detinguts. En aquest cas, però, sota una fiança de 6.000 euros. Passada la cimera del Banc Central Europeu, considera que ja no hi ha perill. Un argument amb el qual no tothom està d'acord. EDUARDO CÁLIZ, advocat "La situació de risc no s'ha donat ni el dia 1 de maig ni al BCE. Per tant, no es preveu que es doni ara." Tot i això, els tres joves tenen prohibit assistir a manifestacions. I a més a més, s'hauran de presentar cada 15 dies davant del jutge.

La resolució de l’Audiència de Barcelona indica que “raons d’arrelament personal, familiar i acadèmic” fan pensar que els joves no intentaran evitar el procés per desordres públics que se segueix contra ells i, per tant, no cal fixar una fiança. Pel que fa a la raó principal que va motivar empresonar-los -el perill de reincidència-, el tribunal considera que hi ha altres mesures “menys costoses” que la privació de llibertat. Per això, els obliga a presentar-se els dies 1 i 15 de cada mes davant del jutge i els prohibeix participar en “manifestacions públiques o reunions reivindicatives” a tot Catalunya mentre duri el procés.

La resolució de l’Audiència invalida la del Jutjat

La resolució de l’Audiència de Barcelona, en ser un tribunal superior, invalida la interlocutòria del Jutjat d’Instrucció que, anteriorment, havia decretat llibertat sota fiança per als empresonats. Les fiances eren de 6.000 euros per a dos dels joves i de 3.000 per a l’altre.

En la interlocutòria, el jutge considerava que havia desaparegut la raó principal que va sustentar l’empresonament. Argumentava que aquesta possibilitat ha quedat eliminada un cop ha passat aquesta setmana -en què estaven previstes diverses mobilitzacions amb motiu de l’1 de Maig i la reunió del Banc Central Europeu- i “no hi ha previstes altres trobades” en què “poguessin deduir-se actes vandàlics”.