Les llevadores demanen empènyer però, aquesta vegada, per a elles. La situació és crítica, asseguren. I és per una qüestió de xifres. Segons denuncia l’Associació Catalana de Llevadores i el sindicat SATSE, ara mateix se’n jubilen més de les que es formen anualment. Una situació que, a poc a poc, en redueix el nombre i les condemna a l’extinció. La comparació amb la mitjana de la Unió Europea és dramàtica. Caldrien 1.000 llevadores més per equiparar-s’hi. El col·lectiu ha donat a conèixer les seves reivindicacions coincidint amb el Dia Internacional de les Llevadores.

El problema, diuen, és que a Espanya només s’ofereixen poc més de 400 places a l’any per formar-se com a llevadores quan les interessades en són milers. D’aquestes a Catalunya són una setantena, una xifra clarament insuficient. Això ja s’està traduint en unes ràtios massa elevades que provoquen sobrecàrrega assistencial. “Les llevadores no només fan els parts, també fan atenció als centres d’atenció primària i, amb la mancança de professionals actuals, el col·lectiu està esgotat, assumint unes ràtio excessives”, ha denunciat la delegada SATSE i responsable llevadores Catalunya, Margarita Garcia.

Demanen reconeixement salarial

Les llevadores també reclamen que l’especialitat comporti a tots els convenis de la salut una retribució extra, que en reconegui els dos anys extra d’estudi. “A més les llevadores són professionals que no es poden suplir per altres en una sala de part”, ha recordat Encarna López, secretària de l’Associació Catalana de Llevadores.

Les llevadores de part a casa també denuncien manca de relleu

L’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC) també denuncia que no hi ha relleu pel 47 % de les jubilacions previstes a Catalunya en els propers tres anys. L’entitat lamenta que la manca de professionals “posa en risc la salut de mares i nadons”. Elles s’encarreguen de l’embaràs i el part de baix risc. Es calcula que actualment hi ha prop de 1.500 llevadores a Catalunya.

Explica ALPACC que la manca de professionals es remunta al fet que entre el 1986 i el 1996 no hi va haver promocions de llevadores per l’aturada de l’oferta formativa. El problema és que en els pròxims anys es jubilen les llevadores formades abans del 1986.

Llevadores pel Canvi

Recentment s’ha creat a Catalunya el moviment Llevadores pel Canvi, són unes 700, i reclamen el reconeixement de la professió demanant que es creïn més places per fer la feina amb normalitat. La llevadora Eva Adarve denuncia que no es cobreixen les vacants i que en diversos casos es cobreixen amb altres especialitats. Explica que per ser llevadora es requereixen els estudis del Grau d’Infermeria i després un examen del Ministeri de Sanitat (EIR) i dos anys d’especialitat per poder exercir.

Adarve afirma que cada any es convoquen 400 places de llevadora per tot l’estat i critica que la xifra és “insuficient i resulta ridícul”. Habitualment es presenten a l’examen unes 14.000 infermeres i només si s’obté una bona puntuació aconsegueixen entrar. Llevadores pel Canvi proposa mirar a Europa, on hi ha molts països en què els estudis de llevadora són una carrera pròpia. Això, segons Adarve, “no generaria problemes de cobertura assistencial”. Alhora, el moviment reclama un reconeixement econòmic per la seva feina.

La professió de llevadora toca diversos àmbits: el postpart, l’alletament, el consell preconcepcional, la preparació al naixement, l’anticoncepció, els cribatges de cèrvix, l’atenció a la menopausa, l’atenció a la sexualitat, l’atenció a la violència de gènere, l’atenció als joves i les infeccions de transmissió sexual.

Al llarg del dia s’han previst diverses xerrades a la plaça de la Universitat, amb la presència de llevadores explicant les tasques que desenvolupen.

Comparteix a: