Voler limitar la despesa energètica, regulant l’aire condicionat i la calefacció, no és cap novetat. Els experts consideren que les mesures del Govern són necessàries i oportunes per acompanyar la transició energètica, però aquest hivern el context bèl·lic les fa insuficients. Segons Salvador Salat, consultor energètic, “ara que Rússia pot tallar el subministrament veurem que l’aire condicionat no és imprescindible per viure, però la calefacció sí que ho serà per sobreviure a països de Centreeuropa i aleshores caldrà decidir què prioritzem, les fàbriques o les persones”.

Però consensuar una xifra no és una tasca fàcil. El cos humà és un termòstat que s’adapta a la temperatura sense problemes en repòs, però quan es realitza activitat física la cosa canvia i el límit de temperatura que proposa el Govern, per sota dels 27 graus, podria ser insuficient.

Actualment estem en un moment en què el malbaratament energètic no ens sembla contradictori, però l’abús del consum energètic de les darreres dècades podria acabar-se aviat, quan els elevats preus de llum, gas i agua converteixin hàbits gairebé quotidians en luxes. Salvador Sala apunta que és de “sentit comú” i que en els darrers anys “l’havíem perdut”. Afegeix que “malauradament hem hagut de passar una guerra perquè això es faci evident”.