Els metges van diagnosticar l’esclerosi múltiple a la Lorena Osorio quan tenia 12 anys. La malaltia es va activar més endavant, quan ja en tenia 21. La Lorena assegura que la poca acceptació de l’esclerosi és un dels esculls que troben els pacients en la lluita contra la patologia.

D’una banda, reconeix que com a pacient és difícil assumir-ne el diagnòstic. Explica que el principi és molt dur i que mai no s’arriba a acceptar sinó que “aprens a portar-ho i a conviure amb la malaltia”. I de l’altra, la Lorena considera que l’entorn social sovint no ajuda gaire. Per la seva experiència, creu que “hauria estat més fàcil si a casa ho haguessin acceptat millor”.

Aquest problema també es repeteix fora de l’àmbit familiar. Per exemple, la Lorena explica que té parella però que la convivència amb la malaltia no ha estat fàcil. A més, afegeix que en alguns casos “quan dius que tens esclerosi múltiple, tothom es fa enrere”.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) han elaborat un estudi que demostra la importància del suport psicològic tant per a pacients com per als familiars i cuidadors. Com a afectada per la malaltia, la Lorena Osorio coincideix en la importància d’assessorar les persones properes a un pacient d’esclerosi múltiple, ja que reconeix que l’entorn influeix molt emocionalment.