Un cotxe de la Guàrdia Urbana al mig de la plaça i sis agents per controlar un petit tram de carrer. La imatge és de les 11 del migdia al carrer d'en Robador. I segons les prostitutes que treballen a la zona, a la tarda encara hi ha més policia. Un desplegament que al seu parer va més enllà de l'ordenança del civisme. Diuen que sovint les multen sense que hi hagi proves que estan oferint serveis sexuals. JANINE "Es un acoso constante. La policía está destrás de nosotros. Por fumarte un cigarrillo parada en el bar te dicen que no puedes estar ahí, que te des la vuelta, por sentarte en la terraza a tomarte un té te paran para multarte." CLAUDIA "Nos multan por el solo hecho de estar caminando. Si estamos dentro de los bares nos sacan y nos multan. Tenemos prohibido hablar con los vecinos." I aquest n'és un exemple. Una multa per llençar les closques de les pipes al carrer. Passa el mateix amb les burilles de les cigarretes. Segons elles, la pressió policial ha augmentat des de principis d'any. PABLO RUIZ "Fa una setmana les prostitutes van començar a recollir signatures a la zona. I en només pocs dies ja va aconseguir el suport de tots els comerciants del carrer d'en Robador. Diuen els botigues que tanta presència policial els espanta la clientela." En alguns casos, els agents han anat a buscar les dones i els clients dins dels seus locals. RUBÉN GÓMEZ, propietari d'una bodega "Antes nos alegrábamos de tener la autoridad aquí, nos sentíamos acompañados por ellos, pero ahora parece que estamos como asustados." ALI IQBAL-MAZHAR, propietari d'un supermercat "Mucha policía. Cuando viene el ladrón la policía se ha marchado a casa. Cuando nosotros abrimos la tienda, la policía viene aquí." L'Ajuntament diu que no sap res de tot això. FRANCINA VILA, regidora de Dona i Drets Civils "El que fan els cosos de seguretat, en aquest cas, la Guàrdia Urbana es fer complir l'ordenança. Què vol dir? Com vam dir en el seu moment és sanció a la demanda, que per nosaltres es l'origen del problema." Ahir un col·lectiu d'unes 60 prostitutes es van reunir amb la síndica de greuges de Barcelona per fer-li arribar les seves queixes. Demanen, entre d'altres, una reunió amb l'alcalde per posar fre a una situació que consideren insostenible.

Les prostitutes denuncien que l’assetjament policial va començar fa uns sis mesos. Diuen que la Guàrdia Urbana sovint les multen sense que hi hagi proves que estan oferint serveis sexuals. Simplement, perquè estan parlant amb un home, tot i que sigui un familiar o un veí del barri. El problema, asseguren, que no s’acaba aquí. També les sancionen per llençar una burilla de cigarreta al carrer o les closques de les pipes.

Segons l’associació Genera, que els dóna suport, la presència policial és constant. En una tarda, diuen, es poden comptar més d’una desena d’agents patrullant en un tram de carrer que no arriba als 100 metres. De fet, els comerciants de la zona es queixen que amb aquest desplegament els espanten la clientela. Això, diuen, fa que no hi hagi policia a altres zones del Raval on segons ells és més necessària per evitar les estrebades a turistes. Tots ells han signat un document de suport a les treballadores sexuals que ja han fet arribar a la síndica de greuges.

L’Ajuntament diu que no hi ha cap ordre d’augmentar la pressió policial contra les prostitutes. Asseguren que la Guàrdia Urbana simplement s’encarrega de fer complir l’ordenança del civisme. Argumenten que, des que es va endurir la normativa, a l’estiu, l’objectiu és frenar la demanda de prostitució i per això es van encarir, i molt, les sancions contra els clients.

Aquest dimecres unes 60 prostitutes s’han reunit amb la síndica de greuges per explicar-li la situació. Li han demanat, entre d’altres, que faci de mediadora per aconseguir una reunió entre l’alcalde i les prostitutes per explicar-li de primera mà la problemàtica. Des d’un principi, la síndica s’ha mostrat molt contrària a la mesura, perquè diu que l’únic que busca és fer invisible el problema de la prostitució. Des de l’Ajuntament, però, ho neguen.