L’anunci l’ha fet el conseller de Justícia, Carles Mundó, que també ha parlat de pressupost. Ha xifrat el cost total de l’operació en 108 milions d’euros, del quals ha dit que prop de 32 milions ja estan pressupostats. En concret, són els diners que es destinaran a construir el centre obert de la Zona Franca previst en l’acord signat al gener amb l’Ajuntament. Les obres començaran l’any que ve i s’allargaran fins al 2021, quan ha d’entrar en funcionament. Les instal·lacions, amb una superfície construïda de 13.000 metres quadrats, tindran capacitat per a 800 persones i acolliran interns que es reparteixen entre les tres presons que hi ha actualment a la ciutat: la Model, la de la Trinitat Vella i Wad-Ras.

Pel que fa al centre de dones i que també tindrà un espai per a presos preventius, tindrà una superfície construïda de 55.000 metres quadrats i capacitat per a 700 persones. La construcció d’aquestes instal·lacions permetrà tancar una presó, la de Wad-Ras, amb més de 100 anys d’història, que funciona des del 1915. Pel que fa als preventius, s’hi acolliran els de l’àrea del Barcelonès, aproximadament unes 300 persones segons el Departament de Justícia.

Sobre el tancament de la Model, Mundó ha reiterat que aquest mes de febrer es decidirà si es fa efectiu durant aquest 2017, com ja va apuntar a mitjan gener. Tot plegat, només cinc dies després que el Parlament aprovés una moció sobre el futur mapa penitenciari de Barcelona en què s’instava a tirar endavant els dos centres nous.

Des de l’Ajuntament, valoren positivament que s’avanci per complir els acords signats i asseguren que, per part seva, faran els tràmits urbanístics necessaris durant aquest any. De fet, fonts municipals apunten que precisament aquest dimecres faran el primer pas en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, en la qual s’ha d’iniciar el tràmit per paralitzar la modificació del Pla General Metropolità impulsada durant el mandat anterior.