Són 1.100 metres quadrats de plaça. Després de la reforma del 1996, més que una plaça es va convertir en una rotonda. Ara, aquesta desapareixerà i es crearan dos carrils que enllaçaran el viaducte de Vallcarca amb l’avinguda de la Mare de Déu del Coll. Aquest és el gran canvi, ja que això permetrà invertir la prioritat. Actualment són 800 metres quadrats per als vehicles i 300 per a les persones, i amb la reforma serà a la inversa. La plaça també es buidarà de serveis, es mourà la parada dels autobusos i els taxis al pont.

Per convertir aquest espai en un lloc d’estada, s’hi afegiran arbrat i bancs, i es recuperaran les vistes i alguns elements arquitectònics, com el pont modernista, que agafa protagonisme.

Un altre element que es recupera són les llambordes característiques del paviment de la plaça de Mons. Però es tractaran perquè ara fan molt de soroll i creen desnivells. Es tallaran per la meitat i s’aconseguirà així una superfície plana i disminuirà el soroll, i cobriran l’espai a banda i banda. Aquest punt no convenç l’Associació de Veïns de Coll–Vallcarca, que fa temps que és partidària d’eliminar les llambordes. Creuen que és millor instal·lar-hi asfalt sonoreductor, ja que asseguren que serà millor per a la mobilitat i no es desprendran del terra.

Aquest és l’avantprojecte de la reforma que ja s’ha presentat als veïns. Ara queden els serrells tècnics per acabar de definir aquesta obra, que vol retornar a aquest espai la idea de plaça real.