16 famílies arrelades a Sarrià han creat l’Associació Cohabitem Sarrià, amb l’objectiu de fer visibles les problemàtiques de l’habitatge al barri i plantejar possibles solucions. L’entitat neix amb l’objectiu de “transformar la societat a través de l’habitatge”, com remarca Rosa Anton, membre de l’associació. Per això volen impulsar l’habitatge cooperatiu. 

El seu primer projecte en aquest sentit ha estat Torrent viu, una proposta de cohabitatge amb la qual opten a un dels set solars que l’Ajuntament ha tret a concurs públic, en diferents districtes de la ciutat, per adjudicar en règim de cessió d’ús. Els 26 adults i 20 nens que formen part de l’associació estan treballant en el disseny de l’habitatge des del mes de novembre, amb l’assessorament de la cooperativa Perviure, del Poblenou.

La idea és mirar d’anar més enllà del que es coneix avui en dia. Entre tots hem creat diferents espais dins de l’edifici, perquè puguem compartir serveis i espais. Als espais comuns faríem activitats culturals, festives o formatives; per explicar el nostre projecte d’habitatge sostenible i compartit als nostres veïns”, explica Amadeu Lugo, de Cohabitem Sarrià. En aquesta fórmula d’habitatge cooperatiu no hi ha propietaris ni llogaters, sinó socis. “Tothom pot deixar de ser-ho i recuperar el seu capital invertit; unes altres persones poden ocupar el seu lloc com a socis i aportar el capital que surt”, explica Lugo.

Torrent viu opta a un terreny públic situat al carrer del General Vives, 4-6, que fa 660 metres quadrats de superfície, amb un sostre potencial que permetria la construcció d’un total de 16 habitatges. Si guanyen el concurs, l’Ajuntament els cedirà aquest solar durant 75 anys, tot i que es preveu la possibilitat de prorrogar la cessió. Igualment, el solar sempre serà de propietat municipal.

En la proposta inicial que han fet han creat zones per tal que siguin compartides amb la resta de veïns de Sarrià. Busquem viure d’una altra manera. Tot i que hem plantejat diversos nivells de privacitat, volem permeabilitzar més els habitatges, poder viure més en comunitat, poder guanyar tot el potencial com a veïnatge. Volem que aquest projecte que hem elaborat reverteixi en el mateix barri”, apunta Raimon Carreras, soci de Cohabitem Sarrià. 

Aquest solar municipal del carrer del General Vives se suma als sis que l’Ajuntament ha tret a concurs públic a Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià – Sant Gervasi. Aquests projectes podrien construir fins a 133 pisos en total.

Segons l’equip de govern, amb aquesta iniciativa “es pretén impulsar noves formes d’accés i de relació amb l’habitatge protegit, que no són ni els de lloguer ni la propietat, fórmules que eviten l’especulació, garanteixen l’estabilitat en el temps dels usuaris i fomenten la gestió comunitària dels immobles”. El consistori anuncia que hi haurà més espais en els propers mesos que es trauran a concurs.