De bon matí, gandules pràcticament desertes. Però tocades les 12 h, comença a acostar-s'hi la gent. Tot i ser hivern, el fred no és un impediment per als qui volen desconnectar de la rutina. "Quería hacer una foto, el lugar es bonito, también quería leer." "A veces vengo aquí a relajarme, a que me de el aire, está despejado...." Per als més esportistes, l'espai també és una excusa per fer una parada. "Hacemos bicicleta porque estamos jubilados y entonces muchas veces venimos aquí porque esto está estupendo." "Traemos para picar un poco y picamos para coger fuerza." Sigui quin sigui l'ús que en facin, podran continuar venint perquè l'Ajuntament ha prorrogat el servei sis mesos més, fins al juny. Això sí, l'horari canvia: ara és de nou del matí a vuit de la tarda, dues hores menys que a l'estiu. Els dies amb més afluència de gent són els caps de setmana o quan el Mercat dels Encants està obert. ESTHER MURILLO direcció d'espais verds i diversitat de l'Ajuntament "És un projecte que la idea és veure durant totes les estacions de l'any quina acollida té, quin ús se'n fa i en quin horari." La renovació del servei suposa una inversió de 60.000 euros per part de l'Ajuntament, uns diners que es destinen a la Fundació Surt, l'entitat encarregada de gestionar el servei i que dóna feina a pesones en risc d'exclusió social. Els mesos que la fundació ha estat treballant han servit per recollir un seguit de propostes dels usuaris. MÓNICA MERINO coordinadora de programes de la Fundació Surt "Per exemple, la gent diu molt que seria bo tenir Wi-Fi, tenir-hi accés gratuït per quan estan treballant, estudiant..." Aquesta ja és la segona ampliació del servei de gandules, ara caldrà esperar si el projecte també s'allarga durant l'estiu.

Les gandules havien d’estar-hi només fins al desembre de 2014 però de moment continuen mig any més, fins al juny. El servei ofereix de forma gratuïta gandules, cadires plegables, taules i para-sols entre les 9 i les 22 h a l’estiu, i entre les 9 i les 20 h a l’hivern. Tot i fer fred, els usuaris continuen fent ús del mobiliari urbà que hi ha instal·lat en aquest espai. Això sí, quan s’hi concentra més gent és al migdia.

Aquesta nova pròrroga del servei significa també una renovació del contracte amb l’entitat que gestiona les gandules, la Fundació Surt, que busca feina a dones en risc d’exclusió social. Per a la gestió dels propers sis mesos, l’Ajuntament hi ha invertit 60.000 euros. Durant els mesos que el servei de gandules ha estat actiu, les treballadores de la Surt han recollit propostes dels usuaris. Molts demanen que s’hi instal·li Wi-Fi o, fins i tot, un xiringuito per ambientar la zona.