L'originalitat del maquillatge o que la disfressa sigui de creació pròpia. Són alguns dels requisits que tindrà en compte la comissió d'experts que ha de decidir quins artistes es convertiran en les noves estàtues de la Rambla. La comissió estarà formada per 7 persones: 6 que actuaran com a representants de l'Institut del Teatre, el Festival Grec, l'Arts Santa Mònica, l'Escola Massana i l'Associació Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla; i un més, l'actor Toni Albà. EUSEBIO CARLOS DOSANTOS "Me parece, por un lado, bien, una buena idea pero por otro no sé si hace falta porque somos artistas callejeros. No sé si hace falta tener tanta formación, tanta cosa para trabajar en la calle". Un cop la comissió esculli les 30 estàtues es farà un concurs per assignar el lloc i el torn. La meitat treballaran al matí i la resta ho farà a la tarda, tal com es fa ara. En total, doncs, hi haurà 15 places que estaran ubicades a la zona de Santa Mònica. Les estàtues es traslladaran a aquest espai per descongestionar la part alta de la Rambla. A banda d'aconseguir la plaça, els artistes també hauran de pagar una taxa anual per poder treballar. Aquest any serà de 189 euros. Són els nous criteris d'ordenació que divendres es van publicar al BOE. A partir d'ara, s'obre un període de 30 dies en què es podran fer al·legacions. Després d'estudiar-les, l'Ajuntament aprovarà la normativa i serà a partir de llavors quan s'iniciarà el procés de selecció de les noves estàtues.

Els artistes que volguin optar a una de les places, hauran de presentar tota la documentació que es requereix juntament amb les propostes de vestuari i maquillatge, que seran votades per un jurat. Les llicències s’assignaran per sorteig i en cas que la demanda sigui superior al nombre de places, s’obrirà una llista d’espera.

Trasllat a la Rambla de Santa Mònica

Aquest és el tram de la Rambla en la qual el passeig central és més espaiós, amb més de 30 metres d’amplada. Aquest ha estat un dels aspectes de pes a l’hora d’escollir aquesta ubicació per a les estàtues. En el sector de la Rambla de Santa Mònica, i sense intercedir en el tram en el qual s’instal·la la fira d’artesans els caps de setmana, s’hi han distribuït els 15 punts on es podrà exercir l’activitat d’estàtua humana, en dos torns diferents de matí o tarda. Aquests punts estan situats sota l’arbrat, a banda i banda del passeig central i amb separacions entre ells que van dels 6 als 12 metres de distància.

Aquest trasllat però, no convenç els artistes que ja han denunciat que el canvi no els serà favorable. L’Ajuntament assegura que el motiu dels trasllat es fa per redistribuir l’activitat i descongestionar els trams estrets del passeig i insisteix que les  estàtues rebran tot el seu suport per tal que aquesta nova ubicació sigui coneguda per tothom.