Les dones han explicat que van anar a avortar voluntariàment a les clíniques del doctor Morín. Estaven gairebé fora de termini. És a dir, embarassades de més de cinc mesos. La majoria ho van fer perquè els havien detectat malformacions al fetus o perquè hi havia risc per a la seva salut. De fet, a tres d'elles els van donar l'adreça del centre des dels mateixos hospitals públics on les atenien. Han reconegut, a més, que les va atendre un psiquiatra, tal com marca la llei. Uns testimonis que, segons els acusats, refermen la seva versió dels fets. CARLOS MORÍN, acusat "La realidad es que era una clínica legal, donde habían psiquiatras. No sé cuál es la obsesión en decir que no habían psiquiatras. Los psiquiatras estaban contratados para asistir a las mujeres." Tot i això, no totes les dones van respondre el test psicològic. Un document que s'ha d'entregar abans d'avortar. Una d'elles, per exemple, ha explicat que el psiquiatra que la va atendre li va suggerir que canviés algunes respostes perquè així es pogués acollir al primer supòsit, el que permet avortar en cas de risc per a la salut mental de la mare. A més, els feien pagar prèviament entre 1.500 i 3.000 euros. FERNANDO ORIENTE, advocat d'Alternativa Espanyola "Esto era una fábrica de producir abortos, toda vez que lo de menos eran los motivos reales de esa interrupción. Se pasaba habitualmente todo." La fiscalia demana per al doctor Morín i el seu equip penes que arriben als 309 anys de presó per haver realitzat un centenar d'avortaments supodament il·legals.

Continua el judici pels presumptes avortaments il·legals practicats pel doctor Carlos Morín i una desena de col·laboradors, entre els quals es troba la seva dona. Se’ls acusa d’haver practicat un centenar d’avortaments a dones que ja es trobaven fora del termini que marca la llei, que és de 22 setmanes. Segons el ministeri públic, els implicats falsificaven informes psiquiàtrics o, fins i tot, ecografies.

Aquest dimarts han començat a declarar com a testimonis les dones a qui es van practicar aquests avortaments, pels quals van pagar entre 1.500 i 3.000 euros. En un principi s’havien de seure a la banqueta dels acusats, acusades d’avortament il·legal, però els delictes ja han prescrit.

Totes han reconegut que van anar voluntàriament a la clínica però segons algunes, hi van haver algunes irregularitats. Estan relacionades amb l’atenció psicològica que segons la llei, han de rebre les dones abans d’avortar. Una d’elles ha explicat, per exemple, que el psiquiatra la va atendre li va suggerir que canviés algunes respostes perquè així es pogués acollir al primer supòsit, el que permet avortar en cas de risc per a la salut mental de la mare. Una altra no recorda ni tan sols si la van atendre.

De fet, segons l’acusació, aquesta és l’estratègia que hauria seguit l’equip de Morín: falsificar informes psiquiàtrics i al·legar casos de risc per a la salut física i mental de la mare. Així, podien practicar els avortaments fora de termini. Per la seva banda, el ginecòleg Carlos Morí ha negat que hi hagués irregularitats i ha assegurat que els avortaments eren legals, i que un equip de psiquiatres treballaven a les clíniques. Unes declaracions que ja va fer davant el jutge el 18 de setembre passat.

La fiscalia demana 309 anys de presó pel doctor Morín i el seu equip.