Amb més de 100 anys d'història, aquest edifici modernista del passeig de Sant Joan, a tocar de la Diagonal, es converteix en EspaiCaixa, un nou equipament de la ciutat que vol esdevenir un centre acadèmic de referència. ISIDRE FAINÉ, president de La Caixa "Neix amb la vocació d'arribar a ser un referent intel·lectual en el món acadèmic, on surten les ideees, on surten els grans pensaments, en el món professional on surten les persones capaces de tirar endavant projectes i en el món de la sostenibilitat, econòmic, mediambiental i social." El Palau Macaya té més de 2.000 metres quadrats, repartits en tres plantes, amb sales polivalents, punts de lectura, aules equipades amb tecnologis informàtica, sala d'actes i altres espais pensats per interactuar, relacionar-se i intercanviar idees. L'alcalde Trias ha sintentitzat en poques paraules el que significa aquest nou centre per a Barcelona. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que això per a la ciutat de Barcelona és un regal." Així, a EspaiCaixa, hi tindran cabuda totes aquelles entitats i institucions centrades en l'àmbit del pensament, les ciències socials, el medi ambient i la sostenibilitat.

El Palau Macaya té més de 2.000 metres quadrats, repartits en tres plantes, amb sales polivalents, punts de lectura, aules equipades amb tecnologis informàtica, sala d’actes i altres espais pensats per interactuar, relacionar-se i intercanviar idees. En definitiva, un espai pensat per fomentar col·laboracions i crear sinergies amb entitats i institucions centrades en l’àmbit del pensament, les ciències socials, la conservació del medi ambient i la recerca de la sostenibilitat.

Amb l’obertura d’aquest centre, el Palau Macaya torna així a obrir-se al públic després d’estar tancat més de cinc anys i assumir unes reformes que han respectat la noblesa dels materials i la creativitat d’aquest monument, a la vegada que permetran oferir nous espais per al nou ús que tindrà.

EspaiCaixa Palau Macaya s’uneix així a la família del CaixaForum, en l’ambit cultural, i del Cosmocaixa, en l’ambit científic.