Són dels indrets més concorreguts durant l'estiu i la xifra d'ocupació va en augment. Es calcula que enguany hi han passat quatre milions de persones. Els que, en canvi, hi són cada cop menys presents són els massatgistes i els venedors ambulants. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "La constant i persistent venda ambulant i l'oferiment de serveis no autoritzats com els massatges ja no són una característica habitual a les platges de la ciutat, sinó que cada vegada més són una excepció." Amb l'augment de la pressió policial, també hi han baixat els fets delictius, majoritàriament furts, que s'han reduït en un 8%. CLARA ALIAGUILLA "La pressió policial també ha fet baixar dràsticament el nombre de trilers que actuen a la Rambla. Si el 2011 n'hi havia 11 grups en actiu, actualment només en queda un." L'ordenança del civisme ha estat un altre dels pilars fonamentals de l'operació estiu. Les denúncies per consum d'alcohol al carrer han augmentat prop d'un 31% i també ha pujat el nombre de sancions per orinar a la via pública, en aquest cas en un 13%. Els llauners i els venedors ambulants són igualment a l'ull de l'huracà i per fer-hi front la Guàrdia Urbana s'ha concentrat en els centres de distribució i en els qui falsifiquen productes. Asseguren, però, que per posar un punt final definitiu al fenomen cal que la població hi deixi de comprar.
El control de l’incivisme s’ha centrat, fonamentalment, en dos aspectes: el consum d’alcohol a la via pública i el control d’aquells qui orinen al carrer.
En el primer cas, s’han posat 9.282 denúncies, el que representa un augment del 30,7% en comparació amb l’any passat. Pel que fa a les necessitats fisiològiques, s’han imposat 2.621 sancions, el que és un 13% més que el 2012.
També ha augmentat el nombre de denúncies per conceptes relacionats amb la venda ambulant, un altre dels cavalls de batalla del govern municipal. En aquest cas, han pujat un 2,9%, de manera que se n’han imposat 30.233. La lluita s’ha centrat, sobretot, en les xarxes que falsifiquen productes i en els centres de distribució, encara que també s’ha fet pressió sobre els venedors. Per eradicar el fenomen, però, l’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana: l’única manera de posar-hi un punt final definitiu és deixar de comprar-hi. Pel que fa als llauners, el consistori ja va iniciar una campanya a començament d’estiu amb el lema “Mira el que beus. Si compres als llauners no només t’emportes beguda”.
Un altre col·lectiu que s’ha vist directament afectat per la pressió policial són els trilers que s’acostumaven a instal·lar a la Rambla. En aquest sentit, des de l’Ajuntament remarquen que la xifra de grups que hi actuen s’ha reduït dràsticament, passant dels 11 grups actius que hi havia el 2011 a només un. Aquest estiu s’han posat un 76,8% menys de denúncies per aquest concepte.
Les platges, focus d’atenció
Per segon any consecutiu, la Guàrdia Urbana ha disposat d’un grup específic d’agents per patrullar per les platges, un dispositiu que integren 90 agents, tant uniformats com de paisà. L’efecte més visible ha estat la caiguda de persones que ofereixen serveis no autoritzats i de la venda ambulant, cada cop menys presents al litoral barceloní. En total, s’han tramitat 7.322 denúncies per venda ambulant a la platja i 796 per prestar serveis com, per exemple, massatges. Pel que fa als fets delictius, majoritàriament furts, també s’han reduït. En concret, en un 8%.
L’Ajuntament ha valorat molt positivament que totes les platges de Barcelona hagin obtingut enguany la bandera blava, que les distingeix per la qualitat ambiental. En aquest sentit, destaquen els bons resultats en l’anàlisi de la qualitat de l’aigua. Pel que fa al dispositiu de neteja, s’han recollit 619.750 quilos de deixalles a la sorra i 50,4 metres cúbics de residus flotants a l’aigua.