Passejar per la Rambla i topar amb pintors a banda i banda té els dies comptats. La reordenació d'aquests artistes els situarà al mateix tram però en una sola fila pujant a la dreta. Un canvi que, com el de les estàtues, busca guanyar fluidesa de pas. GUILLEM FUSTER, president de l'Assoc. de pintors i dibuixants de la Rambla "No és que ens acabi d'agradar, perquè fa més caliu estar a les dues bandes, però també comprenem que per mobilitat hagi de ser així". Amb la nova norma hi haurà 31 parcel·les que 62 pintors s'hauran d'alternar en dies parells i senars. Aixo deixara fora 11 dels 73 que ara hi ha. Per ocupar els nous espais s'hauran de presentar a un concurs public en què un jurat d'experts valorarà la qualitat dels treballs. Si no arriben a un mínim de 15 punts hauran de passar, a més, una prova. Els pintors habituals de la Rambla temen que amb el nou concurs perdin encara més places en favor de nous artistes. L'Ajuntament, però, atorgarà d'entrada als més veterans del passeig una puntuació extra de 8 punts. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "I això afegit a la seva experiència professional i les seves obres d'art que també ens presentaran han de fer un mínim de 15 punts. Si el fan, que en principi els han de fer, quedaran exempts de la prova". ÀNGEL FERRIS, president Associació Professional Artistes i Pintors Rambla "Si només en té 15, val, no fa la prova, però no vol dir que entri. No necessàriament vol dir que entri perquè hi pot haver gent més bona que una altra persona. Aquesta és la por general". Amb els canvis es vol donar també una imatge homogènia i per això l'Ajuntament cedirà el mateix mobiliari, expositors i para-sols. Districte i pintors reconeixen, però, que encara hi ha serrells per tancar que s'hauran de resoldre abans no acabi l'any.

Fins avui, els pintors i caricaturistes de la Rambla exerceixen l’activitat emparant-se en la normativa aprovada el 2000, que, segons l’Ajuntament, convenia revisar per adaptar-la a les ordenances actuals sobre ocupació de la via pública. L’objectiu és adequar la presència d’aquests artistes als compromisos adquirits en l’anomenat Pla cor, que persegueix revitalitzar comercialment el passeig, posar-hi ordre i facilitar que tothom hi pugui caminar per l’espai central amb comoditat.

La primera conseqüència visible de la reordenació serà la ubicació dels dibuixants. A partir de gener, només ocuparan el costat Besòs del passeig, en el mateix tram on són ara, just davant de la plaça del Teatre i a banda i banda del monument a Pitarra. En total, seran 31 els espais autoritzats, de 2×1 m, i senyalitzats amb una petita placa d’acer incrustada al paviment. En cadascun d’aquests punts s’establirà un torn rotatiu, de manera que els dies parells s’hi posarà una persona diferent de la que ho faci els dies senars. L’horari d’activitat serà de 10 del matí a dues de la matinada. El districte els cedirà una ombrel·la, un tamboret o cadireta, i un expositor on mostrar els treballs i, a més, podran portar-hi un cavallet o bé una taula, i una carpeta amb un màxim de 20 obres.

Un concurs públic obert a tothom

Per aconseguir lloc, caldrà abans presentar-se a un concurs públic, procés que no s’havia fet mai amb els pintors de la Rambla, però sí amb les estàtues humanes i els músics de carrer. Tothom qui vulgui podrà accedir-hi, però tan sols 62 en sortiran amb una llicència sota el braç. Dels aspirants, se’n tindrà en compte l’experiència acumulada, però la qualitat prevaldrà a l’antiguitat, en contra del que reclamava el col·lectiu, que a principis d’any va fer arribar a l’Ajuntament les propostes que tenien. Un grup d’experts n’avaluarà, a partir dels treballs presentats, la capacitat tècnica mitjançant una puntuació, que, en cas de no ser superior a 15, els obligarà a superar una prova artística.

La nova normativa, actualment en exposició pública i en espera d’una aprovació definitiva, s’ha realitzat en col·laboració amb l’Associació d’Amics de la Rambla i diverses entitats de la ciutat, com el Reial Cercle Artístic, el Cercle Artístic de Sant Lluc o l’Escola Massana.

Primeres reaccions

Des de l’Associació de pintors i dibuixants de la Rambla, els canvis no acaben d’agradar. El seu president, Guillem Fuster, entén que per raons de mobilitat, s’hagi limitat la seva presència a una única banda. En canvi, lamenta que la nova normativa deixi fora 11 dels 73 artistes que ara hi ha. Tem també que amb el concurs molts més que ja hi exerceixen perdin la plaça. L’Ajuntament, però, ja ha anunciat que atorgarà d’entrada als més veterans del passeig una puntuació extra de vuit punts. Només en necessitaran set més per evitar-se anar a examen. Àngel Ferris, president Associació Professional Artistes i Pintors Rambla, alerta, no obstant, que tenir 15 punts no garanteix poder tenir lloc al passeig. “Aquesta és la por general”, assegura.