La Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya ho té clar i ho vol deixar clar a tot el col·lectiu. Les pensions d'un jubilat català no les paga l'Estat, diuen, sinó les persones que en aquell moment treballen i cotitzen. Per això, asseguren, és absurd dir que una Catalunya sobirana no podria pagar els pensionistes. MARIO CUGAT, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya "Com que els salaris a Catalunya són una mica més alts que la mitja espanyola i la taxa d'atur més baixa, podria ser que les pensions fossin millors." Un altre aspecte que podria preocupar la gent gran és la llei de la dependència. Doncs bé, la FATEC assegura que tot i que l'Estat hauria de cobrir el 50% de la despesa d'una persona dependent. A l'hora de la veritat, però, només en paga un 20% dels costos i el 70% l'acaba pagant la Generalitat, amb la qual cosa el govern català, diuen, només hi hauria d'aportar la petita part que en dóna l'Estat. MARIO CUGAT, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya "Nosaltres no estem defensant cap opció política. Volem que el jubilat vagi a votar sense por de quedar-se sense aquestes prestacions. " La federació també qüestiona els que diuen que un Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea i reivindiquen fermament el dret a decidir. Creuen que cap llei no pot impedir l'exercici democràtic d'un país.

La FATEC ha volgut donar el seu punt de vista sobre l’impacte que podria tenir en la gent gran la creació d’un estat propi a Catalunya. L’entitat ha volgut sortir al pas de les afirmacions que asseguraven que en un futur estat català no es pagarien les pensions o els títols universitaris es quedarien sense validesa, i fer pedagogia als col·lectius de gent gran que puguin sentir-se mancats d’informació o manipulats.

Assegura que les pensions no les paguen els estats, sinó que ho fan els treballadors que tenen feina i cotitzen. Diu que Catalunya hauria de crear la seva pròpia Seguretat Social i que l’estat hauria de transferir la part proporcional del fons de reserva de les pensions que aporten els ciutadans catalans, entre el 25 i el 30% del total. Repassa també les afectacions sobre la llei de la dependència, la sostenibilitat de Catalunya com a país sobirà i la pertinença a la Unió Europea i a l’euro.

L’entitat assegura que el dret a l’autodeterminació és inalienable de la persona humana i conclou que “les lleis s’han d’ajustar a les necessitats reals dels seus ciutadans en cada moment històric i no a l’inrevés”