En aquest solar molt a prop de Glòries s'hi alçarà una de les promocions que l'Ajuntament vol destinar a lloguer social. Ara el consistori hi està construïnt un aparcament soterrat, i al damunt hi farà un bloc de 105 habitatges. Seran només una part dels 500 pisos que assumirà el Patronat Municipal de l'Habitatge en 8 promocions repartides per la ciutat. El pla preveu que entitats sense ànim de lucre i operadors privats en puguin fer 400 més en solars que l'Ajuntament cedirà de forma gratuïta. La meitat dels pisos seran per a joves i famílies, amb un lloguer d'entre 200 i 400 euros, i la resta per a emergències socials. Per completar aquesta primera fase de 1.000 habitatges, l'Ajuntament vol, a més a més, comprar 100 pisos ja construïts i que estiguin buits per destinar-los també a lloguer assequible. Una part dels quals ja es preveu que seran d'edificis que caldrà rehabilitar. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És veritat que això no acaba aquí. Jo insisteixo molt: no volem només 1.000 habitatges sinó que és un canvi de filosofia, de funcionament. Aquests mil habitatges ha de generar una situació nova per fer-ne més." Per aconseguir els 100 milions que costarà l'operació, l'Ajuntament preveu privatitzar una part dels aparcaments de B:SM. Es crearà una societat mixta de la qual l'empresa municipal en tindrà el 40% i la resta estarà a mans privades. Això passarà en 15 aparcaments que B:SM té al centre de la ciutat, però a la societat mitxa se n'hi afegiran 11 més, la majoria sota control de Saba, conforme venci la concessió que tenen. Els diners que en el futur vagi generant aquesta societat es destinaran també a habitatge social.

Del miler d’habitatges, 500 seran construïts per l’Ajuntament; 400, els assumiran entitats sense ànim de lucre, i els 100 pisos restants seran habitatges que es compraran per rehabilitar-los i destinar-los a lloguer assequible.

La meitat d’aquests pisos es destinaran a joves, parelles i famílies a un preu que oscil·larà entre els 200 i els 400 euros mensuals. L’altra 50% dels pisos seran per a casos d’emergència social com ara desnonaments, gent gran, casos de violència masclista o discapacitats.

L’alcalde, Xavier Trias, ha presentat el pla “un projecte que feia dos anys que volia anunciar. Poques ciutats poden dir que en els pròxims dos anys iniciaran un projecte d’aquesta magnitud”. Trias ho ha qualificat de “punt d’inflexió en la política d’habitatge públic, un canvi de filosofia”. L’alcalde també ha volgut remarcar que no es tracta d’una operació “per guanyar diners”. “El que volem és crear patrimoni per generar activitat social”, ha dit Trias.

La concessió dels 26 aparcaments es farà mitjançant una societat mixta que deixarà a mans de l’Ajuntament el 40% i posarà a concurs el 60% restant. L’explotació dels aparcaments serà per a un període de 25 anys. Els pàrquings afectats per l’operació i que actualment estan cedits a alguna empresa  “entraran a formar part de la societat mixta un cop finalitzi la concessió actual, ha explicat en roda de premsa la segona tinenta d’alcalde Sònia Recasens.

El calendari amb què treballa el consistori és que la constitució de la societat mixta pugui ser una realitat al març de l’any que ve i que la construcció dels pisos s’iniciï a finals de 2014.