Per commemorar l’efemèride, l’Ajuntament de la ciutat vol organitzar un programa d’actes obert a la ciutadania per tal de donar a conèixer i analitzar la repercussió que van tenir aquests fets per la ciutat de Barcelona i el conjunt de Catalunya. L’epicentre de la celebració serà el Mercat del Born, que ha d’estar acabat a finals d’aquest any, i l’eix central  de la festa seran les llibertats -individuals, civils i polítiques-. El programa inclourà a més un ampli ventall d’activitats de caire històric, cultural, divulgatiu i polític com són exposicions, debats, seminaris, itineraris o publicacions.

El govern municipal presentarà, en el termini d’un any, una descripció detallada del programa d’actes. A més, es constituirà un Consell Promotor el setembre d’aquest any, que promourà el caràcter ciutadà d’aquest esdeveniment.

Una festa històrica

Tot plegat per rememorar una data històrica, en què la ciutat de Barcelona va caure en poder de les tropes franco-castellanes, fet que va desencadenar el final de la Guerra de Successió. Amb aquesta derrota, Catalunya va perdre les seves institucions de govern i va ser sotmesa a un nou govern caracteritzat per la dura repressió i centralització per part de la monarquia.

L’Ajuntament, “un apèndix de Convergència” segons el PP

L’anunci de l’Ajuntament ja ha fet reaccionar el grup municipal del PP, que per boca del seu president ha acusat l’alcalde “d’actuar al dictat del govern de la Generalitat de CiU”

Alberto Fernández Díaz ha demanat que es conegui el pressupost d’aquest esdeveniment i s’ha estranyat que es faci públic dos anys i mig abans, coincidint amb l’inici del congrés de CDC a Reus. Els populars demanen a Trias “que encari el futur de Barcelona i Catalunya pensant més en el segle XXI que no recordant el segle XVIII”.