Cop policial contra l'associació barcelonina cannàbica d'autoconsum. Els Mossos van precintar ahir al vespre el local que l'entitat té a la Barceloneta després de recollir proves que evidenciaven que venien droga a persones que no són sòcies de l'entitat. Els agents van detenir una encarregada de l'associació com a presumpta autora de tràfic de drogues, tot i que aquest matí ja ha quedat en llibertat amb càrrecs. Ahir, en el moment de la detenció hi havia una desena de persones consumint o comprant droga a l'interior d'aquest local, on també es va trobar un quilo de marihuana, amb un valor de 5.700 euros al mercat negre. Els veïns, però, diuen que els socis de l'entitat mai no han generat conflictes al barri. L'actuació policial planteja nous dubtes a la plantació de marihuana que aquesta associació promou al municipi de Rasquera, a la Ribera d'Ebre. L'entitat vol utilitzar uns terrenys d'aquesta població per poder-hi fer plantacions de cànnabis. Diuen que el projecte crearia una quarantena de llocs de treball i una inversió d'1,3 milions d'euros en dos anys. Tot i així, perquè tiri endavant, els habitants de Rasquera han d'aprovar el projecte en un referèndum que es farà d'aquí a dues setmanes i que ha de tenir almenys el 75% del suport. L'alcalde de Rasquera ha dit que creu que l'operació policial d'ahir és una estratègia de pressions sobre el projecte.

L’encarregada de l’associació ha estat detinguda aquest dijous a la tarda pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana per presumpte delicte contra la salut pública per tràfic de drogues. Tot i així l’empleada ha quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar davant la policia. També s’havien imputat a quatre treballadors més de l’entitat que declararan al llarg d’aquest divendres. La policia ha confirmat que tant la detinguda com els quatre imputats no són els mateixos que les persones que van arrestar el 2011.

Segons els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, tot i que està legalment inscrita com a associació d’autoconsum, a l’interior del local -que promou la plantació de cànnabis a Rasquera- es venia droga. Diversos estris per manipular la droga, 1,3 quilos de marihuana valorada en 5.700 euros i uns 2.000 euros en metàl·lic. Això és el què aquest dijous els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han trobat al local de l’entitat, escorcollat a petició del Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona i finalment precintat. També han detingut l’encarregada del local per presumpte delicte contra la salut pública i han imputat a quatre treballadors més.

Tot i que l’entitat està inscrita legalment com a associació d’autoconsum i sense ànim de lucre, segons la policia estaria venent droga il·legalment fins i tot a persones que no són sòcies de l’entiat, i assegura que els socis no estaven pagant la quota que s’ha d’abonar anualment -tal com indiquen els estatuts de l’associació- per fer ús del local. A més, la policia ha comprovat que el preu a què es venia la droga era aproximadament el mateix que es paga al mercat il·legal.

Una llarga investigació

L’actuació policial s’emmarca en una investigació policial que es va iniciar a principis de 2011 i que va acabar amb quatre detinguts i la intervenció de dos quilos de marihuana. Tot i així, poc després el local va tornar a obrir les portes. Un any després d’aquesta intervenció, els agents han intensificat les investigacions arran de nombroses queixes veïnals que afirmaven que moltes persones que entraven al local consumien al carrer la droga que acabaven de comprar. Segons la policia, la vigilància ha confirmat les queixes dels veïns. El 10 de febrer van detenir una persona que havia tret del local 142 bosses de marihuana que contenien diverses notes de possibles clients.