El 2011 l'ocupació hotelera va superar el 75%, i va créixer gairebé tres punts respecte a l'any anterior. Una xifra que el gremi valora molt positivament, tenint en compte el context econòmic i que s'ha aconseguit sense necessitat de mantenir o rebaixar preus. El cost mitjà d'una nit és de 106 euros, gairebé set euros més que el 2010. Uns preus que per al gremi són garantia de qualitat. L'aposta del sector pel luxe és indiscutible, i amb la inauguració del DO a la plaça Reial aquest 2012, Barcelona ha passat al davant de la capital espanyola en hotels de cinc estrelles. JORDI CLOS, president del Gremi d'Hotels de Barcelona "Per primera vegada Barcelona supera Madrid. A pocs països d'Europa una ciutat guanya a la capital." Aquest any la ciutat estrenarà 11 nous hotels. L'oferta continuarà creixent, fins i tot a Ciutat Vella. El nou govern municipal està negociant amb el gremi la moratòria per construir nous hotels al districte. Un canvi de mentalitat que satisfà els hotelers. També valoren positivament l'eradició de la prostitució al carrer. JORDI CLOS, president del Gremi d'Hotels de Barcelona "Si la prostitució s'ha d'exercir que es faci d'una manera que no interfereixi la imatge d'una ciutat tan maca com Barcelona. A mi no m'agrada que arribin uns creurs de luxe i que arribin en aquest hotels que estem tan orgullosos de tenir i la gent se'n vagi a la ciutat a passejar i vegi el que es veu." Amb un balanç tan positiu, fins i tot la polèmica taxa turística ha aconseguit el vistiplau dels hotelers barcelonins, que han acceptat pagar una quota en alguns casos més elevada que a la resta de Catalunya, per promoure el turisme a la ciutat.

Barcelona preveu inaugurar onze hotels al llarg d’aquest 2012, amb el que la capital catalana supera per primera vegada Madrid en nombre d’hotels de cinc estrelles i de gran luxe, amb 24 hotels per davant de 23. El president del Gremi d’Hotels diu que això és conseqüència de l’aposta de Barcelona pel luxe i la qualitat, i que l’oferta reforça l’aposta pel turisme de congressos.

Puja el preu mitjà de l’habitació

Els hotels de Barcelona han apujat els preus aquest 2011, després de tres anys de descensos continuats. Així el preu mitjà de l’habitació se situa als 106,18 euros. Els preus dels hotels barcelonins van tocar fons el 2010, quan l’import mitjà es va situar als 99,39 euros per habitació. El 2009 era de 101,46 euros, el 2008 de 120 euros i el 2007 de 120,5. El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha assegurat que es tracta d’una xifra positiva, ja que diu que no és possible mantenir la qualitat dels hotels sense un increment de preus.

L’ ocupació dels hotels barcelonins s’ha situat en un 75,1%, tres punts per sobre de la xifra de 2010, un 72,2%.  Clos manté que poder repetir les dades de 2010 és una dada “molt positiva”