Diverses organitzacions ecologistes, entre les quals es troben SOS Delta del Llobregat, Ecologistes en Acció, DEPANA, WWF o SEO-Barcelona, adverteixen que la construcció del complex promogut pel magnat Sheldon Adelson vulneraria la planificació urbanística i territorial desenvolupada al delta del Llobregat els últims 30 anys.

Pel que fa a l’activitat econòmica del macrocomplex d’oci, alerten que l’informe anual de Las Vegas Sands (l’empresa promotora del projecte) indica que el 75% dels ingressos de la companyia provenen del joc als casinos, mentre que els ingressos en hotels, convencions i altres àrees no arriben al 25%. Des de la plataforma consideren que el negoci del joc i el model d’oci que comporta només genera beneficis per a la multinacional, i no reverteix en les empreses locals i residents. Com a exemple posen l’estat de Nevada, on es troba Las Vegas, que afirmen que “és el primer en taxes d’atur i el tercer en criminalitat violenta dels EUA”. En aquest sentit, alerten que models de negoci com aquest porten associat l’augment de la corrupció, les màfies, les drogues, la prostitució i les ludopaties.

Pel que fa a l’argument de la promotora que afirma que Eurovegas pot generar 260.000 llocs de treball, els ecologistes afirmen que segons el mateix informe de Las Vegas Sands, els quatre complexos que té la companyia en el món donen feina a 36.000 persones. La plataforma subratlla que la dada de creació de llocs de treball no pot ser certa perquè tot el sector del turisme de Catalunya ocupa un màxim de 350.000 persones.

Els signants del manifest argumenten que, des del punt de vista ambiental, la construcció d’Eurovegas causaria un gran impacte en la flora i la fauna dels espais naturals protegits per la legislació catalana i europea. Denuncien també “el secretisme amb el qual la Generalitat negocia amb l’empresa el projecte, que suposa una actitud indigna d’un govern democràtic”, lamenta la plataforma.

El govern atribueix les crítiques al desconeixement

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, considera legítimes les crítiques dels ecologistes contra el complex d’Eurovegas, encara que es mostra estrany perquè s’hagi creat una plataforma contra un projecte que encara no es coneix amb detall. En aquest sentit Recoder ha apuntat que moltes de les crítiques dels grups ecologistes i les associacions veïnals contra el complex d’oci es basen en informacions contradictòries.

El conseller confia que, una vegada l’empresa promotora decideixi l’emplaçament del complex, moltes de les reticències es diluiran. Recoder ha reconegut que la Generalitat està en contacte aquests dies amb els responsables de l’empresa promotora, però ha negat que estiguin pendents de cap reunió definitiva.