Maputo, capital de Moçambic, és una ciutat sud-africana que centra una part dels esforços de l'Ajuntament en cooperació internacional. En els últims anys, el consistori hi ha aportat el coneixement de tècnics de diverses àrees, com ara la planificació urbanística, per desenvolupar-hi projectes. Maputo seguirà sent un centre d'atenció en les polítiques de cooperació fins a 2016 en l'àrea subsahariana. El Pla director de cooperació assenyala també com a zona prioritària Llatinoamèrica, amb ciutats com l'Havana, a Cuba, o Medellín, a Colòmbia. La mediterrània és una tercera àrea prioritària, amb ciutats com Tànger o Tetuan i, com a novetat, poblacions palestines de Cisjordània i la Franja de Gaza. El govern municipal destinarà aquest any a cooperació internacional 3,2 milions d'euros, la mateixa xifra que l'any anterior. Però el repte del pla és abocar-hi el 0,7% dels ingressos propis de l'Ajuntament, una fita fins ara mai assolida. Es calcula que l'any passat va representar-ne el 0,4%. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Aguantem el tipus, que es diu col·loquialment, per donar suport als projectes de cooperació. Però nosaltres com a Ajuntament volem treballar per assolir el 0,7% d'ingressos propis de l'Ajuntament destinats a les polítiques de cooperació en l'escenari 2015." Al febrer s'obrirà la convocatòria de subvencions perquè les ONG presentin els projectes a fer aquest any. El Pla director, treballat amb el sector i grups polítics, es votarà al proper plenari.

El Pla de cooperació al desenvolupament, solidaritat i pau 2013-2016, que s’ha presentat avui, assenyala com a ciutats prioritàries Maputo, a l’Àfrica subsahariana, l’Havana i Medellín, a l’Amèrica llatina, i l’eix Tànger-Tetuan, a l’àrea mediterrània. A més, es prestarà especial atenció a les poblacions palestines de Cisjordània i la Franja de Gaza.

Al febrer s’obrirà la convocatòria de subvencions perquè les ONG presentin els projectes a fer aquest any en aquells llocs. En total, s’hi destinaran 3,2 milions d’euros, dels quals un milió és per a programes amb dotació plurianual. El Pla s’ha treballat amb entitats del sector i grups polítics i se sotmetrà a votació al proper ple.