La pertorbació, anomenada Gong, es va formar divendres passat a l’Atlàntic i va arribar a Barcelona al llarg de la tarda de dissabte, quan es va enregistrar una baixada de pressió atmosfèrica de 20hPa en només 24 hores. Concretament, dissabte al vespre alguns sectors de Catalunya van enregistrar una pressió lleugerament inferior als 980hPa. Aquest valors no s’assolien des del 25 de febrer de 1989 en molts sectors del país i en d’altres, com a la ciutat de Barcelona, no s’assolien des del 30 de gener de 1986, segons dades del SMC.

Si analitzem les sèries climàtiques de la ciutat, l’estació meteorològica de BTV va enregistrar una pressió atmosfèrica de 977hPa i a l’Observatori Fabra, a 500 metres d’alçada sobre el nivell del mar, es va assolir una pressió de 932,6hPa. El rècord històric de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra és de 1959, quan es va enregistrar una pressió de 924,5hPa, només 8hPa menys que dissabte passat. Amb aquests valors podem assegurar que la baixada de pressió atmosfèrica del cap de setmana passat va ser de rècord històric a Barcelona.

La pujada de pressió atmosfèrica es va fer evident amb la pujada del nivell del mar, tal hi com ho mostra la comparativa de fotografies de l’Oriol Rodríguez, des de Badalona.