Preocupació entre els estudiants que tenien previst marxar d’Erasmus els propers mesos. Per als universitaris europeus marxar fora del país resulta una despesa econòmica important que, fins ara, molts intentaven reduir amb els ingressos de les beques Erasmus. Ara, però, la Unió Europea pot reduir dràsticament les ajudes als estudiants comunitaris.

El portaveu de Pressupostos de la Comissió Europea, Patrizio Firilli, ha afirmat que el programa Erasmus queda curt de diners i ha afirmat que la falta de fons “no és una sorpresa” i no pot agafar desprevinguts els governs afectats, ja que quan es va aprovar el pressupost comunitari per a 2012 ja es va avisar les capitals que “no hi hauria prou diners”.

Les ajudes que els estudiants havien de percebre en el període entre gener i setembre ja s’han pagat, però per al que queda de l’any encara falta cobrir un 30% dels programes. Espanya és un dels països que es podria veure més afectats per les retallades en Erasmus. Tot i que la Comissió no ha volgut confirmar cap xifra, un eurodiputat francès ha avançat que l’Estat espanyol podria perdre fins a 900 milions d’euros aquest any i Grècia, 600 milions. D’aquesta manera, els països que passen una situació econòmica pitjor dins la UE serien els més castigats per aquesta retallada.

Els fons de la UE per als programes d’intercanvi, que aquest 2012 compleixen 25 anys, estan a punt d’exhaurir-se. Per evitar una suspensió eventual de pagaments, la Comissió demanarà aquest mes d’octubre que es rectifiqui el pressupost per poder fer front a les despeses tant dels Erasmus com d’altres programes.