Han estat una hora i quart resolent una trentena de problemes i ara toca comprovar els resultats amb els companys. La prova Cangur és un examen que es fa simultàniament a 52 països i que a Barcelona ha congregat 5.739 alumnes. Una part s'ha examinat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans. XAVIER JARQUE, president de la Societat Catalana de Matemàtiques "Enunciats simpàtics que ells puguin interpretar. alhora també ajuden a buscar enunciats per millorar com donar classe als centres." ALBERT NIEVES, Institut Verdaguer "M'agrada aquesta prova, és un examen més de lògica, de pensar, de raonar per trobar la resposta." En 20 anys de trajectòria la prova Cangur ha passat d'un centenar de centres participants a tot Catalunya a 600, que suposen prop de la meitat dels existents. La majoria d'alumnes decideixen repetir l'any següent. VALERIA AGUILAR, alumna de l'Institut Verdaguer "Ens interessa. T'ajuda a desenvolupar les mates, a més et donen un pin i els anem col·lecccionant." MARC NOGUERA, Institut Samuel Gili i Gayà de Lleida "Fa 4 anys que hi participo i no m'ha anat malament." Una novetat de l'edició d'enguany és que s'ha ampliat la convocatòria als alumnes de cinquè i sisè de primària, amb la prova anomenada Canguret. Després de l'esforç per la prova res millor que un bon esmorzar per recuperar l'energia perduda. Us ho ha explicat des de la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, Carmen Cortés.

A la sortida, la majoria es mostraven satisfets mentre comprovaven els resultats amb els companys. Alguns haguessin agraït disposar de més temps però en molts casos, com el del Marc Noguera, ja són veterans: “Fa quatre anys que hi participo, no m’ha anat malament. No he quedat mai dels primers però vaja, ha anat bé”, comentava aquest estudiant de l’Institut Samiel Gili i Gayà, de Lleida. S’ha examinat a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. En aquest punt han passat la prova una part dels 5.739 alumnes que s’han examinat a la ciutat. En total, a Catalunya, han participat estudiants de 600 centres, 500 més que quan la prova Cangur va néixer, ara fa vint anys. Cangur és una activitat de divulgació matemàtica que es fa simultàniament a 53 països d’Europa, Àsia i Amèrica.

L’objectiu no és mesurar les capacitats matemàtiques dels alumnes, sinó despertar el seu interès pel càlcul, fer atractives les ciències i potenciar el pensament lògic. “Busquem enunciats simpàtics que ells puguin interpretar i, alhora, també ajudem els professors a descobrir altres maneres de formular els problemes matemàtics i millorar així la manera com s’imparteix aquesta assignatura als centres”, explica Xavier Jarque, president de la Societat Catalana de Matemàtiques.

Els alumnes que treguin millor nota rebran un guardó en una cerimònia que es farà el 26 de maig al Paranimf de la Universitat de Barcelona.