L'objectiu d'Interior és evitar escenes com aquestes, de divendres passat al barri de Sant Pere i Santa Caterina. 70 agents van idenfiticar 150 persones i en van detenir dues. Ara la nova circular de la policia prohibeix les indentificacions massives, i també que s'estableixin quotes de detenció de sense papers, unes pràctiques que el Ministeri de l'Interior nega que s'estiguin fent. Segons el mateix ministeri, pretenen difondre les instruccions d'una manera clara i directa, per evitar que se'n facin interpretacions imprecises. La circular estableix que l'actuació policial haurà de ser proporcionada i respectuosa amb els individus. Tot i això, des de SOS Racisme es mostren escèptics respecte als efectes que tindrà. ALBA CUEVAS, portaveu de SOS Racisme "Haurem d'anar amb compte, haurem d'estar alerta i continuar denunciant les vulneracions que es continuïn fent." Les noves directrius també prohibeixen el trasllat dels sense papers a les dependències policials. Encara que es constati que es troben en situació irregular, no se'ls podrà retenir si se n'ha comprovat la identitat i s'ha justificat un domicili.

Algunes ONG fa temps que denuncien les batudes massives de la policia a persones nouvingudes. Asseguren que per detectar immigrants irregulars identifiquen els ciutadans basant-se en el color de pell i l’aspecte físic. Tot i aquestes acusacions, el Ministeri de l’Interior nega que es facin actuacions seguint un criteri ètnic i afegeix que les identificacions que es produeixen serveixen per fer prevenció.

En aquest marc el director general de la policia, Ignacio Cosidó, ha decidit posar llum a aquest assumpte. Per això el Ministeri de l’Interior ha emès un comunicat en què prohibeix les batudes indiscriminades i massives a persones immigrants. També vol eliminar ambigüitats en  el manteniment de la seguretat ciutadana i la garantia dels drets i llibertats.

La circular estableix les bases de com han de ser les actuacions de prevenció per eradicar les xarxes d’immigració il·legal i el tràfic de persones. Especifica que les persones sospitoses s’identificaran seguint el criteri de proporcionalitat i de manera respectuosa. Per tant, queden prohibides les actuacions innecessàries, arbitràries, abusives i de caràcter ètnic. Des de SOS Racisme, però, es mostren escèptics i asseguren que caldrà esperar per veure com s’apliquen els nous criteris.

L’últim cas, a Barcelona

El document s’ha conegut després de l’actuació policial de divendres al barri de la Sant Pere i Santa Caterina, força criticada per alguns veïns que asseguraven que tenia un caràcter clarament racista. Es van desplegar per la zona uns 70 agents, que van identificar més de 150 persones i en va detenir dues.