Són alguns dels missatges que el col·lectiu de discapacitats ha llançat contra les retallades. Ho han fet per escrit i també des d'un escenari instal·lat al passeig de Lluís Companys. La reducció d'un 56% en la partida pressupostària afectarà els Centres Especials de Treball i les entitats d'inserció laboral. De fet podria suposar la pèrdua de feina per a més de 7.000 persones que tenen llocs de treball protegits en prop de 100 entitats sense ànim de lucre. ROSA CADENES, presidenta de DINCAT "Volem treballar, volem un sou, no volem una pensió. Ningú vol tenir una pensió. La pensió és l'últim, quan ja no pots donar més" Des de la Generalitat diuen que aquestes retallades posen en perill el model català d'integració. A més asseguren que suposa un greuge comparatiu respecte d'altres comunitats on les retallades no seran tan elevades. JOSEP LLUÍS CLERIES, conseller de Benestar i Família "El primer que farem és reclamar que l'Estat pagui aquests diners. Perquè aquests diners són nostres, són de Catalunya i volem que se segueixin destinant a aquestes polítiques tan importants" XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres com a Ajuntament augmentarem les partides. Creiem que en aquestes situacions el que s'ha de fer és prioritzar precisament la despesa social" Segons les entitats, aquestes retallades incompleixen la llei. Asseguren que l'Estat està obligat a finançar la meitat del sou mínim interprofessional de les persones que treballen als centres especials de treball. Ara per ara, amb les xifres anunciades, això no es garanteix. Les entitats esperen que el Govern Central finalment no apliqui aquestes retallades en els pressupostos. Si no és així, asseguren que continuaran les mobilitzacions.

Els pressupostos generals de l’Estat preveuen una retallada del 56% en aquesta partida i això, segons les entitats podria suposar l’acomiadament de 500 persones i el tancament de 150 entitats que cada any aconsegueixen inserir unes 12.000 persones. Les associacions alerten que aquestes retallades posen en perill la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i la seva autonomia.

L’acte ha comptat amb concerts, activitats lúdiques, castellers, cercaviles i la lectura del manifest a càrrec de diverses personalitats de la societat catalana, tot plegat organitzat per les entitats de discapacitats intel·lectuals i amb trastorns mentals que reclamen canviar els pressupostos del govern. Fa poques setmanes el Ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, va presentar la partida destinada a la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental a Catalunya i preveuen una reducció  del 56% respecte de l’any passat, cosa que afecta greument als Centres Especials de Treball (CET) que hi ha arreu del país i que, sense l’ajuda de l’administració, no podran fer front al pagament de les nòmines.

A Catalunya hi ha 7.300 llocs de treball protegits repartits en 100 entitats sense ànim de lucre. Si aquesta situació no canvia, les entitats critiquen que podran perdre  el seu lloc de treball i suposaria un retrocés en el camí de la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat, que encara no s’havia assolit plenament.

La trobada reivindicativa ja té el suport de representants polítics i de la societat civil. Entre les personalitats que hi han assistit destaca el conseller de Benestar Social i Família de  la Generalitat, Josep Lluís Cleries; el seu homòleg d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias;  el president del FC Barcelona, Sandro Rosell, i representants de tots  els partits polítics. També es preveu que en el proper ple del Parlament de Catalunya el portaveu adjunt d’ERC, Oriol Amorós, exigeixi a Mena que es comprometi a garantir aquests llocs de feina que estan en perill.