La reforma del Codi penal es comença a notar a les presons. Sobretot, entre els reclusos que compleixen condemna per tràfic de drogues. És un dels col·lectius més importants i amb els canvis legals hi han sortit guanyant. Ara la llei preveu penes menys dures per als petits traficants i això els ha permès sortir en llibertat. Aquest és un dels motius que expliquen l'estancament de la població penitenciària, que per segon any consecutiu se situa al voltant dels 10.500 interns. També hi ha ajudat el descens de la delinqüència. La majoria de presos estan complint condemna per delictes de robatori, seguits pels que han comès actes violents i els traficants de droga. Per nacionalitats, el 54% són espanyols i la resta, estrangers. La majoria, d'origen llatinoamericà i magrebí. Molts estan en situació irregular a Espanya. Per això es potenciarà el retorn al seus països d'origen, tal com preveu la llei. Això ja s'està fent des de mitjan setembre i els resultats són evidents. Només en quatre mesos, 178 interns han marxat. És un 105% més. Ara, el proper repte és facilitar l'accés dels interns a la llibertat condicional per igualar-se així a la mitjana europea. Pel que fa a la construcció de nous centres penitenciaris, la Generalitat continua estudiant què fer amb la Model. Sembla que es mantindrà el projecte que es va presentar anys enrere, però hi encabirà només homes. Ara s'estan buscant nous terrenys a prop per fer-hi el centre de dones i de joves. Tot, a la Zona Franca.

La normativa es va començar a aplicar el 15 de setembre i des de llavors 178 presos han tornat als seus països d’origen. Tots estaven en situació irregular a Espanya i ho tenien molt complicat per poder aconseguir legalitzar la seva situació. La majoria s’han acollit al pla de forma voluntària. Això suposa un augment del 105%. De fet, la llei ja permetia aquesta opció però fins ara no s’havia aplicat.

Segons l’estadística penitenciària, ha baixat el nombre de presos de nacionalitat espanyola. És la primera vegada que ho fa en l’última dècada. També s’ha frenat l’augment de població reclusa d’origen estranger. Tot i això, se situa al voltant del 45%, molt per sobre de la mitjana europea.

Avui dia hi ha 10.513 presos a Catalunya. El 93% són homes i el 7%, dones. Per tipus de delictes, el més habitual és el robatori, seguit pels actes violents i el tràfic de drogues.

Pel que fa als equipaments penitenciaris, la Generalitat està estudiant què farà amb la Model. Sembla que el projecte que es va presentar anys enrere es mantindrà perquè ja està adjudicat. Ara bé, només acollirà homes. Les dones i els joves, que en un principi també havien d’anar al mateix edifici, es recol·locaran en un altre equipament. La conselleria de Justícia està estudiant ara on. En un principi seria a la mateixa Zona Franca.