Amb la recollida de centenars de milers de signatures culminen mesos de treball però, ara, per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca comença una nova etapa de mobilitzacions per evitar s'allargui en el temps un procés que està deixant famílies de tot l'Estat al carrer i endeutades. Per això la plataforma exigeix l'aplicació immediata dels principis recollits a la ILP. ADA COLAU, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "S'han produit 400 mil execusions hipotecàries, s'han produït massa morts pels desnonanments i els deutes antilegítims que es produeixen a l'estat espanyol i, per tant exigim que aquesta barbaritat s'aturi immediatament." Les demandes són, segons la mateixa plataforma, de mínims: la dació en pagament retroactiva, aturar els desnonaments en habitatge habitual i destinar a lloguer social els pisos buits. Durant poc més de 20 minuts la delegada del govern, Maria Llanos de Luna s'ha reunit amb representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipotèca a qui ha traslladat la preocupació que té. També és ha assegurat que farà de mitjancera i farà tot el possible perquè la plataforma es pugui reunir amb representants del govern central. ADA COLAU, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca No ha volgut posicionar-se. Ha dit que estava molt preocupada però preocupats ho estem tots i el què s'ha de fer és actuar i qui té més capacitat per fer-ho és el govern i s'espera que reaccioni i actui." Així doncs, la Plataforma marxa a Madrid amb les més de dues-centes mil signatures que ha aconseguit a Catalunya i un objectiu molt clar: fer tot el possible per modificar una llei que, diuen, deixa desprotegits els més dèbils.

El termini de recollida de suports per a la iniciativa legislativa  popular per modificar la Llei hipotecària ha acabat. Aquest dimecres s’entregaran els documents a cada comunitat autònoma i dijous és el dia en què s’entregaran a Madrid. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa que, en total, ha recollit 200.000 signatures a tot Catalunya, quasi la meitat de les signatures que és necessari recollir a tot l’estat: 500.000.

En una nota de premsa penjada al web, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha qualificat de “crucial” la recollida de signatures de la ILP iniciada el mes d’abril de 2012, que finalitzarà a finals de gener. Amb la iniciativa legislativa popular acabarà un procés de participació ciutadana encapçalat per la plataforma i el document, “mesures de mínims” segons la PAH, es portarà a Madrid. Si la ILP no prospera, la PAH convocarà manifestacions el proper 16 de febrer a tot Espanya i un augment de la pressió social.

Pels membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la ILP “arriba en un moment en què el consens social per modificar la Llei hipotecària i incloure-hi la paralització dels desnonaments, la dació en pagament retroactiva i el lloguer social tenen un suport majoritari en la societat”. Però una vegada més, els representants de la PAH critiquen que els decrets proposats tant pel PSOE com el PP no han estat efectius i han separat encara més la ciutadania de la classe política.

Amb tot, la plataforma conclou que amb la ILP s’han esgotat totes les vies que el sistema actual ofereix per modificar la llei i alerta el Govern que si “comet l’arrogància de rebutjar les mesures que proposen, tindran prou legitimitat per apujar el to de les accions i les protestes” i que, si el Govern no accelera la tramitació de la iniciativa legislativa popular per aprovar-la amb caràcter urgent, “haurà d’atenir-se a un augment de la pressió social” i a una gran manifestació que s’ha convocat el dia 16 de febrer arreu de l’estat espanyol.