Escepticisme. És el denominador comú entre els veïns de la zona. Veuen amb bons ulls la reforma, però no creuen que les obres acabin amb la degradació de la plaça. Reclamen més seguretat. Durant el matí hi hem pogut veure diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. Una presència policial que, segons ens expliquen els propietaris dels negocis de restauració, a la nit és més escassa. Ells comparteixen el neguit i la desconfiança del veïnat. No volen parlar davant la càmera. Tenen por de represàlies. Precisament amb l'objectiu d'evitar l'ús de la plaça com a espai de concentració, la reforma suprimirà els tres graons que hi donen accés. La incorporació d'una àrea de jocs infantils omplirà un buit important al barri. JORDI FÀBREGAS, arquitecte de Foment de Ciutat Vella "Passant tots els vetlladors a la part perimetral de la plaça i traient la caseta de lavabos públics, el que es pretén és alliberar l'espai central amb la finalitat de poder-hi instal·lar uns jocs infantils; de tal manera que el que es vol, bàsicament, és revertir l'ús de la plaça per als veïns i per a la mainada. Ja que és un equipament que, justament al Gòtic, hi manca". "Es vergonzoso que en todo el Gótico no haya un parque. Te tienes que ir a la Ciutadella. Hacía mucha falta". La plaça mantindrà l'escultura de Leandre Cristòfol. Els treballs duraran aproximadament tres mesos. Les obres s'emmarquen dins un conjunt de projectes de millora d'urbanisme a Ciutat Vella on també s'inclouen actuacions a les places de la Vila de Madrid o la plaça d'Isidre Nonell.

D’aquesta manera l’Ajuntament dóna resposta a una llarga demanda dels veïns, que han estat testimonis de la degradació d’aquest espai, creat durant la revitalització del centre històric, als anys vuitanta.

Entre els principals canvis de la plaça, emmarcada pels carrers dels Escudellers, n’Arai i les Arenes, cal destacar-hi la supressió de la plataforma triangular elevada i els tres esglaons que hi donen accés. Per facilitar-ne la mobilitat, se substituirà per un pla inclinat. A més, s’hi afegirà una àrea de jocs infantils.

La figura de Lenadre Cristòfol, pioner de l’escultura surrealista a Catalunya, es resituarà sobre la nova superfície. La reforma de gairebé 860 metres quadrats comportarà, a més, una millora del paviment i del clavegueram.