ABEL PIÉ, president del Consell de l'Advocacia Catalana "Això ens ajudarà molt més perque, quin és el problema? el problema que tenim és que quan fem una sol·licitud d'asil, de qualsevol persona, moltes sol·licituds d'aquestes són revocades per part de la Delegació del Govern. Estadísticament al voltant d'un 90% de les sol·licituds, amb data d'avui, d'asil són revocades." "Molta de la gent que vingui asiliada, ja vindran amb l'estatut d'asiliat. Normalment el que diu la legislació és que quan un s'escapa d'un país que està en guerra i que per tant té perill de mort, l'ACNUR, el que certifica que aquell país està en situació de tragèdia per entendren's, i llavors el que ha de fer és en aquest primer país on entra és demanar el seu estatut d'asiliat. El que passa és que la Unió Europea ara sembla que s'ha mogut i el que donarà és estatut d'asiliat a aquestes persones amb la qual cosa entraran ja a l'estat amb aquest estatut i podran incorporar-se a la vida com qualsevol persona."

Fins ara, les persones que volien demanar protecció internacional havien de fer la sol·licitud d’asil al primer país de la Unió Europea al qual arribaven. Segons ha explicat Pié, vista l’actual crisi de refugiats “la UE s’ha mogut” i “sembla que donarà l’estatut” de refugiat a aquestes persones. Pié considera que “això ajudarà molt” ja que “podran incorporar-se al mercat laboral”. El president del Consell ha assegurat que “Catalunya estarà a l’altura i els podrà acollir amb tota normalitat.”

El Consell de l’Advocacia Catalana és un dels agents que formen part del comitè operatiu d’acollida de les persones refugiades impulsat per la Generalitat per coordinar l’acció en aquesta matèria. Segons Pié, des de l’Administració s’està preparat per escolaritzar els menors i donar suport sanitari i d’habitatge a les famílies.

Pié ha afirmat que la funció del Consell és “aportar advocats que ajudin a legalitzar la situació” de les persones que encara no hagin fet la sol·licitud d’asil i, en el cas dels que ja hagin estat reconeguts amb l’estatut de refugiat, ajudar a tramitar els drets que els corresponen “com qualsevol altre ciutadà que està aquí”.

Abel Pié ha destacat la tasca del Col·legi d’Advocats de Barcelona per ser “referència a tot l’estat” en matèria d’atenció als immigrants i que treballa des de fa anys amb el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de la ciutat. També ha anunciat que en breu començaran a impartir-se uns cursos de reciclatge per als professionals que hagin de treballar en l’assistència als refugiats. Més d’un miler de professionals s’han inscrit al conjunt de l’estat espanyol al registre d’advocats especialitzats en immigració i asil, molts d’ells catalans. Pié considera que hi ha “una tradició d’advocats que s’aboca molt a la solidaritat” i assegura que no ha “estat gens difícil comptar amb ells.”