El Centre de Control de Gavà va ser el punt neuràlgic de la vaga. De fet, la denúncia s'adreça contra 44 treballadors d'aquesta torre. Ells són els responsables de guiar els avions que sobrevolen l'est de la península ibèrica i el nord d'Àfrica. Entre el 3 i el 4 de desembre tots ells van al·legar problemes psicofísics per deixar de treballar. Segons l'escrit de fiscalia al qual ha tingut accés BTV, en realitat el que volien era fer inviable el trànsit aèri amb les seves incapacitats imaginàries. És a dir, era mentida que estiguessin malalts, es tractava en realitat d'una vaga encoberta per pressionar el govern. Per això els imputa el delicte d'abandonament de funcions i el de sedició, dit d'una altra manera, de rebel·lia. El Gremi d'Hotels de Barcelona també s'ha sumat a la denúncia. Calculen que van perdre més de 300.000 euros per culpa de les cancelacions de turistes que no van poder arribar a la ciutat. Caldrà veure, però, què en queda, de tot plegat, perquè el delicte de sedició només es pot aplicar als aeroports i els avions. I, tècnicament, el centre de Gavà és fora de les instal·lacions aeroportuàries. Tot depèn de quina interpretació en faci el jutge. Fonts de la fiscalia han explicat a BTV que el més probable és que tot acabi en una multa econòmica.

Els 44 denunciats no es van presentar al seu lloc de treball en ple pont de la Constitució ni tampoc van justificar la seva absència. Per a aquests fets, la Guàrdia Civil els va citar a declarar però els controladors s’hi van oposar.

El Centre de Control de Gavà és el responsable de la franja mediterrània, les Illes Balears i les connexions amb l’Àfrica i guia els avions que sobrevolen els 25.000 peus d’altura. Els que ho fan per sota els controla la Torre de Control del Prat. Per aquest motiu, la Fiscalia responsabilitza els controladors de Gavà del caos aeri originat.

El Gremi d’Hotels de Barcelona també s’ha sumat a la denúncia. Calculen que van perdre més de 300.000 euros per culpa de les cancel·lacions de turistes que no van poder arribar a la ciutat.