El dia de la Candelera, el 2 de febrer, és el dia que marca el punt mitjà de l’hivern. Per aquest motiu, és una jornada en què és tradicionalment conegut l’interès popular per les previsions meteorològiques. A l’Amèrica del Nord se celebra el Dia de la Marmota, però a casa nostra és el refrany “Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu” el que es té en compte per pronosticar si l’hivern es mantindrà gaires setmanes més.

Els models meteorològics apunten a una Candelera freda, però sense pluja a Barcelona. Cal esperar, doncs, segons la dita, que durant les properes setmanes de febrer i març arribaran més entrades d’aire fred a la ciutat.

Des de BTV hem analitzat els dies de la Candelera des de l’any 2000 fins a 2013 a l’Observatori Fabra i els anys en què ha plogut han estat el 2012, el 2009 i el 2008. Segons aquestes dates, la dita queda prou verificada perquè han estat anys en què el fred no s’ha allargat gaire més.

L’any més destacat va ser el 2012. Aquell 2 de febrer va nevar a Barcelona. En canvi, la temperatura mitjana del mes va ser de 6,8ºC, quatre dècimes per sobre del que marca la temperatura mitjana del febrer dels darrers 100 anys d’història de l’Observatori. El febrer de 2012 va destacar per ser especialment fred durant la primera quinzena, però més primaveral durant la segona meitat de mes.

El març de 2012 també va ser força més càlid del que marca la temperatura mitjana. Concretament, 1,7 graus més calorós.

El 2009 la temperatura mitjana del mes de febrer va ser de 8,7ºC, clarament més alta que els 6,4ºC que marca la temperatura mitjana de febrer. El mes de març, però, va tenir una temperatura mitjana força similar a la prevista, només cinc dècimes inferior.

El febrer de 2008 també va ser més càlid de l’habitual. La temperatura mitjana va ser de 10,3ºC, cosa que significa 3,9 graus més calorós del que estava previst. El març, en canvi, va tenir una temperatura mitjana de 10,8ºC. Això significa 0,9 graus més fred del que marca la temperatura mitjana de març.